Rekker tunge til en gal verden

SOLA (Dagbladet): «Tjuvpakk og helere!» står det skrevet med ustø malerkost på noen høyballer ved riksveien over Jæren, og bilister skvetter bak rattet. Like ved humrer Gustav Rege (72), som har gjort det til sin livsoppgave å hyle mot prest og pampevelde, kjeltringer og vranglærere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sola-mannen bobler over av fantasi og kreativitet, humor og galskap. Meldingen på høyballen er beregnet på dem som føler seg truffet. Skaperevnen parer han med meningers mot som ofte krasjer totalt med de politiske hovedstrømmene.
- Skal Norge overleve, må vi fjerne likestillingsloven, abortloven og partnerskapsloven, snerrer Gustav, som har skrevet budskapet med bred pensel på en plakat.

Varmt hjerte

Samtidig er Gustav den godslige bamsen som fleiper med alt og alle, men bak alt tullet banker et varmt hjerte. Mannen hiver seg gjerne rundt for å hjelpe fattige i Russland, og reiser sjøl med hjelpesendingene. For det har han fått takkebrev fra både Gorbatsjov og Jeltsin.

Speaker's Corner

Eiendommen, Regehallen, har han omgjort til et imponerende bondemuseum og galleri for innkjøpte bilder og egen provoserende kunst.

Her er verdier for millioner og en kulturarv som har gått i glemmeboka hos de fleste. Men Gustav Rege gidder ikke åpne dørene for allmuen.

- Niks, jeg samler inn, så får neste generasjon ta seg av sakene. Jeg har jo ikke tid til å sprette rundt og forklare til all slags mennesker! fnyser Gustav, og vil ikke ha mer snakk om saken.

Gustav er også en farende mann. Han kom på at han måtte lære seg engelsk, og bestilte et to ukers kurs i Cambridge.
- Så dro jeg ned til Speaker's Corner og holdt et voldsomt foredrag, jeg tror det var mest på engelsk. Kanskje noe på norsk, eller ganske mye på norsk, fordi tilhørerne forsvant helt, flirer Gustav.

Tullebukk

Han viser rundt i et virvar av kunst og gjenstander. Bortgjemt i et hjørne samler ti bilder av Odd Nerdrum støv.

- Tullebukken, han malte et sexmotiv av seg sjøl, fryktelige greier. Nå vil jeg helst brenne bildene hans på jonsokbålet til sommeren, forteller Gustav Rege, som ikke kan tenke seg å selge Nedrum-bildene.
- Penger har jeg ikke bruk for, jeg er gammel.
Gustav Rege er en fargeklatt alle har en mening om.

- De som ikke har humor, mener jeg er gal. Dem om det, men de må leve kjedelig, sier Gustav.

Påfunnene hans er blitt en turistattraksjon.
Akkurat nå slår han et slag for at kvinnfolka kommer seg tilbake til kjøkkenbenken.