Rekker ut ei hand til demonstrantene

Den tyrkiske statsministeren trekker tilbake deler av sin plan for utbygging av Gezi-parken i sentrum av Istanbul.

HYLLES: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan ble hyllet da han kom hjem til Tyrkia i natt.  AFP PHOTO / OZAN KOSE
HYLLES: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan ble hyllet da han kom hjem til Tyrkia i natt. AFP PHOTO / OZAN KOSEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ISTANBUL (Dagbladet): Det er utbygging av denne parken som startet demonstrasjonene for over ei uke siden. De utviklet seg til voldsomme opptøyer, og til at så mange som 100 000 mennesker nå kommer til parken hver dag.

Ingen kommenterer
- Shopping-senteret blir ikke mulig i militærbarakkene likevel, på grunn av plasshensyn. Vi sa til dem at vi heller ville bygge et bymuseum, og et grøntområde som vil bli mye bedre enn den eksisterende parken. Vi ville også omgjøre Attatyrk kultursentrum til et operahus, sa Recep Tayyip Erdogan på et møte med EU i Istanbul i ettermiddag.

I den opprinnelige planen var et kjøpesenter et senralt element.

I Gezi-parken har de Dagbladet har snakket med ennå ikke hørt nyheten, og vil derfor ikke kommentere den. Men det spørs om Erdogans utspill er nok. De fleste sier at demonstrasjonene ikke lenger handler om utbygging av Gezi-parken, men om en protest mot måten Erdogan styrer Tyrkia på.

Kan ta dem når han vil
På møtet med EU sa Erdogan også at han var villig til diskutere folks demokratiske rettigheter. Dette melder både den engelskspråklige utgaven av avisa Hurriyet, og det nasjonale telegrambyrået Anatolia.

Men det spørs om demonstrantene oppfatter Erdogans utstrakte hånd - eller lillefinger - som en tilstrekkelig innrømmelse til å pakke sammen og forlate parken som i realiteten har vært okkupert av demonstranter i mer enn ei uke.

Det er hele ideen om en utbygging de fleste demonstrerer mot. Kopien av de osmanske militærbarakkene skal, ifølge Erdogan, fortsatt bygges ut.

Monument over Erdogan
De hele er ment som et monument over Erdogan, Tyrkias største leder siden statens grunnlegger Gemal Attatyrk. Under hans ti år som leder har økonomien vokst med nesten ti prosent hvert år, og Tyrkia har vokst til å  bli den helt dominerende regionale stormakt.

Hans popularitet er stor i store deler av befolkningen, og da han kom hjem fra en tur til Nord-Afrika i natt ble han møtt av ti-tusen tilhengere, som for det meste er moderat konservative islamister.

- Måtte Allah bevare vårt mangfold og vår enhet, sa Erdogan. De frammøtte tilhengerne svarte med å svare: «Gud er stor». Så ropte de: «La oss dra. La oss knuse dem», og henviste til demonstrantene på Taksim-plassen.

Sånn viste Erdogan at han har både politimakt og populær makt til å knuse demonstrantene når som helst.