Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mot nytt nederlag i regjering for Siv Jensen

Reklame-smell for Frp

Fremskrittspartiet ryker på en ny smell i regjering dersom forbudet mot spillreklame fra utenlandsbaserte TV-selskaper blir vedtatt.

REKLAMEFORBUD: Frp og partileder Siv Jensen kan bli nødt til å svelge en ny kamel i regjering, nemlig et forbud mot spillreklame på utenlandsbaserte TV-kanaler. Kulturminister Trine Skei Grande (V) har saken til behandling. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
REKLAMEFORBUD: Frp og partileder Siv Jensen kan bli nødt til å svelge en ny kamel i regjering, nemlig et forbud mot spillreklame på utenlandsbaserte TV-kanaler. Kulturminister Trine Skei Grande (V) har saken til behandling. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Dette er ikke Frp-politikk, men en av sakene KrF vant i regjeringsforhandlingene, sier Fremskrittspartiets Morten Wold til Dagbladet.

Han mener konsekvensene kan bli store og uheldige dersom forbundet innføres, slik alt synes å ligge til rette for.

- Spillbransjen er en svært viktig inntektskilde for fjernsynsbransjen. Med et reklameforbud gjøres situasjonen vanskeligere for begge to, sier Wold.

Han mener Norsk Tipping vil være alene om å tjene på reklameforbudet, fordi selskapet ikke rammes.

- Det er naivt å tro at 500 millioner spillkroner vil forsvinne. Det er snarere nærliggende å tro at spillreklamen vil flytte seg til internett. Det er uheldig for den spillavhengige, som da vil være kun et tastetrykk unna å delta i spill, sier Frp-profilen, som også sitter i Stortingets presidentskap.

Vedtok et nei

Landsmøtet til Fremskrittspartiet samlet seg tidligere i år om en resolusjon mot et reklameforbud. Bakgrunnen var at et flertall i Stortinget hadde bedt regjeringen innføre et slikt forbud for kanaler som retter seg mot norske seere.

- Jeg er glad for at Frp sier et rungende nei til et forbud mot norske TV-sendinger fra utlandet eller en gjeninnføring av sladd på TV-skjermen, sa FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud i en artikkel som ble lagt ut på Frps egne nettsider under landsmøtet.

Han mener et reklameforbud truer mediemangfoldet og fratar TV3, TVNorge og andre kanaler betydelige inntekter.

Hagen reagerer

Også partinestor Carl I. Hagen advarer mot følgene av forbudet.

- De som har problemer med spill, har like gjerne det med Norsk Tipping og andre og må få hjelp. Jeg vil gjerne beholde TV-kanaler med annet tilbud enn statsfjernsynet og slik ivareta seernes frie valg, sier Hagen til Dagbladet.

CARL I. HAGEN: Fremskrittspartiets formann fra 1978 til 2006 Carl I. Hagen benyttet anledningen og stilte spørsmål til KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på direkten. Vis mer

Han argumenterte selv kraftig for å oppheve kringkastingsmonopolet på 1980-tallet og følger opp i kjent stil:

- NRKs budsjett bør reduseres med mange hundre millioner slik at lokale radioer og aviser kan overleve og at vi slipper venstresidens propaganda døgnet rundt!

Ny klinsj med Venstre

Opptakten til høstens lokalvalg var fullstendig overskygget av den offentlige feiden mellom regjeringspartnerne Venstre og Frp om bompenger.

Fra før har partiet kranglet høylytt om kvoteflyktninger, klimatiltak og drivstoffavgifter.

Og Frp ligger an til å bli påført et nytt nederlag i regjering når kulturminister Trine Skei Grande (V) etter planen legger fram det endelige forslaget om et reklameforbud for Stortinget i løpet av neste år.

- Det har vært mye oppmerksomhet rundt forslaget og det er viktig for oss å belyse mulige konsekvenser. Samtidig er det viktig å påpeke at dette er et verdivalg. Hensynet til de som sliter med pengespillproblemer må veie tyngst, sa Venstre-lederen i en pressemelding tidligere i år.

Anledningen var at departementet i august mottok en rapport om konsekvensene ved forbudet. Trass i at rapporten slår fast at forbudet vil ha «betydelig negativ inntektseffekt» for kringkastere som sender utenlandsk pengespillreklame, gikk altså kulturministeren langt i å forskuttere at det vil bli vedtatt.

På høring

Det var Høyres daværende kulturminister Linda Helleland som lanserte regjeringens forslag oppunder jul i 2017. Hensikten var blant annet å ramme kanaler som TV3, Viasat, Eurosport og MAX, som omgår de norske reklamereglene ved å sende fra London.

- Regjeringen vil foreslå at ulovlig pengespillreklame sendt fra utlandet blir forbudt på norsk TV, sa Helleland (H) til NRK.

Forslaget til endringer i kringkastingsloven ble sendt på høring i mars i år. Reaksjonene var sterke fra de kommersielle TV-gigantene NENT og Discovery, som frykter et tap på om lag en halv milliard kroner i reklameinntekter.

- Vi kan altså komme i en situasjon der en regjering med Venstre og FrP i spissen blir ansvarlige for at det gjeninnføres sensur i norsk TV, og at vi får et nytt statsfinansiert TV-monopol, sa Discoverys kommunikasjonsdirektør Espen Skoland til Medier24.

Tror ikke på nytt monopol

Frps Morten Wold er imot dagens enerettsmodell og ønsker lisensiering av spillmarkedet, slik tilfellet er i Sverige. Men at reklameforbudet vil kunne føre til at det gamle kringkastingsmonopolet i praksis gjenoppstår, har han ingen tro på.

- Nei, den teknologiske utviklingen har gått langt siden 80-tallet. Det å hindre vanlige folk fra å spille er ikke mulig. Folk bør kunne få spille, samtidig som vi sikrer penger til gode formål og arbeider mot spillavhengighet, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media