Reklamerer for røyk og sprit

Flyselskapet Sterling selger sprit og røyk på nettet. Nå reagerer helsedirektoratet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sterling baserer seg i stor grad på at kundene selv bestiller flybillettene på Internett. Nå kan du også gjennom nettbutikken til Sterling og bestille Tax-Free til utreisen eller hjemreisen. Nettbutikken ligger bare ett klikk fra forsiden til Sterling.no.

Sterling Travel Shop har rosende omtale av flere av sine produkter. Om Absolut Kurant Vodka, til 143 kroner literen, skriver de følgende: 'Gir nytt perspektiv til tradisjonelle drinker. Kan ikke forklares, må prøves!' Teksten er ledsaget av bilde av flaska og knapper hvor du kan kjøpe varen direkte på nett.

Om en liten Bacardi Original Rum til 128 kroner, står det: 'Den originale Bacardi fra Bahamas. En flaske, og du har nok til hele baren'. Om bitre Fernet Branca Menta Bitter, til 81 kroner halvliteren, heter det: 'Med alle Fernet Brancas fortreffelige egenskaper, tilsatt peppermynte og sukker i en perfekt kombinasjon.'

Vil forfølge saken

- Våre jurister har sett på nettstedet. Det kan se ut som om denne siden bryter forbudet mot reklame for alkohol. Vi vil derfor gå videre med saken, sier avdelingsdirektør Mari Trommald i Sosial- og helsedirektoratet avdeling rusmidler.

Det er direktoratet som er ansvarlig for å håndheve forbudet mot reklame for alkohol.

- Forbudet er medienøytralt. Det betyr at Internett også vil rammes. Det er forbudt med både pris og produktopplysninger om alkohol. Selv om nettsiden ligger på en dansk server, ser det ut som den rettet mot nordmenn og dermed rammes av forbudet.

Billigselskapet Sterling eies av selskaper i Fred. Olsen-konsernet. De arrangerer billige flyreiser til Europa, spesielt Danmark og Sør-Europa.

Vil endre siden

Alkoholloven paragraf 9-2, Reklame for alkoholholdig drikk

Reklame for alkoholholdig drikk er forbudt. Forbudet gjelder også reklame for andre varer med samme merke eller kjennetegn som drikk som inneholder over 2,50 volumprosent alkohol. Slike varer må heller ikke inngå i reklame for andre varer eller tjenester.

Departementet gir forskrifter om avgrensing, utfylling og gjennomføring av bestemmelsene i første ledd. Departementet kan gjøre unntak fra forbudene når særlige grunner foreligger.

- Katalogen vi sender hjem til folk er uten bilder og bare med kort informasjon om produktene, sier Kirsten Værnes avnsvarlig for kundeservice hos Sterling til Dagbladet.no.

- Men på nettet er det bilder?

- Nå blir jeg svar skyldig. Er det det? Da blir jeg svar skyldig. Jeg trodde ikke det var bilder der. Jeg får sjekke det opp med vår underleverandør, MMM Trading.

De forklarer til Dagbladet.no at årsaken til at det er alkoholreklame på nettsidene, er at de mener det er en dansk hjemmeside, siden det ligger på nettstedet www.taxfree-mmm.dk.

- Dere mener den er dansk, selv om du kommer rett dit fra Sterling.no, prisene er i norske kroner og teksten er norsk?

- Ja vi mener fortsatt denne siden er dansk, og dermed mener vi det er lov med bilder og informasjon, sier purchasing manager Sanne Lagstrøm i MMM Trading.

Ikke første gang

Det er ikke første gangen Sosial og Helsedirektoratet må stramme opp flyselskapene. I 1997 slo de ned på at SAS Trading solgte alkohol og røyk ulovlig på sine hjemmesider. I 1988 måtte Sosialdepartementet skrive brev til Braathens SAFE og be de stanse ulovlig reklame i sin tollfrikatalog.

Vi har ikke funnet tilsvarende butikker hos verken Norwegian eller Braathens. Flyselskapet My Travel Airways, som flyr sydenturister fra Norge, har en nettbutikk der de selger vin og sprit på samme måte, men med en nøktern prisinformasjon uten bilder. Siden inneholder likevel pris og produkinformasjon som kan være i strid med forbudet.

SAS har fortsatt alkoholreklame på sitt nettsted sas.no. De har både bilde, informasjon og pris i norske kroner på varene de selger i lufta, men du kan ikke forhåndsbestille. Teksten er imidlertid på engelsk.

DRISTIG: : Billigselskapet Sterling har susess, men flyr nær kanten for hva alkolovene tillater.
<B>SIGARETTER:</B> På Sterlings nettside kan du bestille røyk og sprit.