Reklameselskap søker renslige kvinner

Tilbyr bybil til en billig penge.

KJØR RUNDT I EN REKLAMEBIL: Arkivfoto: AFP PHOTO/SCANPIX
KJØR RUNDT I EN REKLAMEBIL: Arkivfoto: AFP PHOTO/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reklameselskapet Nova Vista søker 70 renslige kvinner til å kjøre rundt i sine nye reklamebiler.
- Gammeldags, synes feminist.
Nova Vista skal i løpet av høsten sende 70 splitter nye reklamedekkede biler ut på veiene i Norges fire største byer, og til å kjøre de bevegelige reklameplakatene søker selskapet nå kvinnelige sjåfører - renslige sådanne.

- At vi søker renslige kvinner er en billedlig måte å formidle at vi søker folk som vil holde bilene rene og pene. Gode ambassadører rett og slett, forklarer gründer og daglig leder Torgeir Wemmestad-Haaland i Nova Vista til NTB.

Han forteller at selskapet fra tidligere har mye bedre erfaring med kvinnelige sjåfører enn mannlige, og at det er derfor de nå foretrekker kvinner.

- Forrige gang vi hadde reklamebiler ute var de kvinnelige sjåførene langt bedre til å holde bilene rene og pene, og vi så også mye mindre grisekjøring fra deres side, sier Wemmestad-Haaland.

- Ikke så lure jenter

Feminist og redaktør i feministtidsskriftet Fett, Charlotte Myrbråten, er ikke begeistret for Nova Vistas kjønnspreferanser.

- Dette er med på å opprettholde en myte om at kvinner er mer renslige og ordentlige enn menn, og det er bare tull, sier hun til NTB.

Myrbråten synes Nova Vistas holdning overfor kjønn er ekstremt gammeldags, og tror menn er like flinke til å ta vare på bilene sine som kvinner.

- Ja, om ikke bedre, sier Fett-redaktøren.

De 70 jentene som vil bli plukket ut til å kjøre reklamebilene må ut med 1 790 kroner i måneden, og får service og kaskoforsikring med på kjøpet.

Myrbråten synes det er absurd at noen vil betale for å kjøre rundt som levende reklameplakater.

- Det kommer nok til å være 70 renslige, men kanskje ikke så lure, kvinner som kommer til å kjøre rundt i disse bilene, tror hun.

- Ikke saklig grunn

Ifølge Torgeir Wemmestad-Haaland er interessen for reklamebilene svært stor, og hele 2 000 personer meldte interesse da selskapet søkte sjåfører til 30 biler ved en tidligere anledning.

Han er ikke redd for å bli meldt inn for brudd på likestillingsloven på bakgrunn av den noe uvanlige stillingsutlysningen, og understreker at menn også kan søke.

- Vi foretrekker kvinner, men kommer til å velge de personene som er mest ryddige og ordentlige, uavhengig av kjønn, sier han.

Jurist i likestillings- og diskrimineringsombudet, May Schwartz, utelukker ikke at Nova Vista kan bryte likestillingsloven med sin utlysning.

- Det er i utgangspunktet ikke lov å forskjellsbehandle kjønn med mindre man har en saklig grunn til det, sier hun.

Schwartz kjenner ikke til detaljene i Nova Vistas utlysning, men synes begrunnelsen om renslighet høres tynn ut.

(NTB)