Rekord- flytting til okkupert land

Antallet israelske nybyggere på Vestbredden og i Gaza økte med rekordfart i fjor - til tross for at det truer hele fredsprosessen mellom Israel og palestinerne. Og den israelske befolkningen i okkupert land vil fortsette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Ehud Baraks regjering ga fra juli til desember i fjor tillatelse til å bygge over 3000 nye boliger utenfor staten Israels anerkjente grenser.

Under Clinton-toppmøtet i Oslo tidlig i november i fjor, trodde de palestinske forhandlerne at statsminister Ehud Barak ville stanse utvidelsen av bosettingene på Vestbredden og i Gaza.

Nå viser offisiell israelsk statistikk at Barak gjør det motsatte. Siden han kom i regjering, har han godkjent utbygging av 3196 nye boliger i de okkuperte områdene, viser tall innhentet av den israelske organisasjonen Peace Now.

193680 nybyggere

Samtidig økte antallet bosettere med 24210 personer i 1999. Vekstraten var på 12,5 prosent, viser tall fra det israelske statistiske sentralbyrået. Ikke siden begynnelsen på 90-tallet, før Oslo-avtalen ble inngått, har så mange israelere flyttet til de okkuperte områdene i løpet av ett år.

Ved utgangen av fjoråret bodde 193680 jødiske nybyggere på land som palestinerne, med FNs resolusjoner i ryggen, krever som sitt.

Fastlåst

Israelsk boligbygging på Vestbredden og i Gaza har flere ganger utløst krise i fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne. Palestinerne har gjentatte ganger krevd at Israel stanser utbyggingene inntil en avtale om endelige grenser ligger på bordet.

Den voldsomme veksten i antall bosettere i fjor forsurer forhandlingsklimaet ytterligere.

Diskusjonene om rammene for en endelig avtale, som skulle vært ferdig i midten av februar, står helt fast.

Støtter angrep

Nå sier palestinerne at de vil ta saken i egne hender.

- Vi vil skaffe oss landet selv, og vi vil utplassere vårt palestinske politi der, dersom forsinkelsene fortsetter, sier presidenten i det palestinske parlamentet Abu Ala til Ap.

Palestinerne er sinte og utålmodige. I en fersk meningsmåling sier 43 prosent at de vil støtte voldelige angrep mot Israel.

Det er en økning fra desember i fjor, da 36 prosent sa de ville støtte slike angrep.

carsten.thomassen@dagbladet.no

#

FREDSHINDER: Utbyggingen av nye hus i israelske bosettinger på okkupert land gikk i rekordfart i fjor. Her vokter en israelsk soldat utvidelsen av bosettingen Kohav Yaakov, sørøst for Jerusalem. # Foto: SCANPIX/AP