Flyktningkrisa:

Rekord-få asylsøkere til Norge i 2017

Flyktningkaos i Norge? Ikke siden 1995 har det kommet så få asylsøkere til Norge.

IKKE AKKURAT KAOS: Til tross for at debattklimaet rundt tema som asylsøkere og flyktningkrise er hardt, kom det i fjor rekord-få mennesker til Norge for å søke om asyl. Her er den norske genseovergangen ved Storskog i Sør-Varanger i Finnmark, mot grensa til Russland. I motsetning til 2015, var det stille her i fjor. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
IKKE AKKURAT KAOS: Til tross for at debattklimaet rundt tema som asylsøkere og flyktningkrise er hardt, kom det i fjor rekord-få mennesker til Norge for å søke om asyl. Her er den norske genseovergangen ved Storskog i Sør-Varanger i Finnmark, mot grensa til Russland. I motsetning til 2015, var det stille her i fjor. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hardt debattklima i Norge til tross: I 2017 kom 3546 personer til Norge for å søke om asyl, viser tall fra UDI.

Dette betyr at antallet ankomster er rekordlavt. Ikke siden 1995 har antallet asylsøkere til Norge vært så lavt, som de siste månedene i 2017, ifølge UDI.

Hentet til Norge

1252 av asylsøkerne som kom til landet i fjor, ble hentet fra Italia og Hellas gjennom EUs ordning med relokalisering.

Ser man bort fra dem som ble relokalisert, var det en nedgang i antallet asylsøkere fra 2016.

Dette gjelder for alle nasjonalitetsgrupper med unntak av tyrkere, som hadde en klar økning, opplyser Utlendingsdirektoratet.

Færre på mottak

​For ett år siden hadde UDI 150 asylmottak med 13 400 beboere. Ved utgangen av 2017 står 50 mottak igjen, med 5100 beboere.

Årsaken er den kraftige nedgangen i antallet asylsøkere etter toppåret 2015.

Usikkert fremover

Norge har i likhet med andre nordiske land opplevd en kraftig nedgang i antallet asylsøkere etter 2015, og alle unntatt Finland ligger på et lavere nivå enn før 2015.

Samtidig fikk søreuropeiske land flere asylsøkere i 2017 enn i 2015. Mens Tyskland og andre land som fikk mange asylsøkere i 2015, er ankomstene nå på nivå med, eller høyere, enn de var før 2015.

- Situasjonen i andre europeiske land viser at det fortsatt er mange asylsøkere i Europa. Det er derfor grunn til å understreke usikkerheten om asylankomstene til Norge i årene fremover. Det er likevel ingenting foreløpig som tyder på at ankomstene til Norge vil endres vesentlig på kort sikt, sier Frode Forfang i en pressemelding.

(NTB/Dagbladet)