Rekord for SV

SV og Kristin Halvorsen er i medfart som aldri før. Nå sier hver femte velger at de vil stemme på partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer fram i en meningsmåling Sentio-Norsk Statistikk har gjennomført for avisene Dagen, Klassekampen og Nationen.

SV går fram med 1,5 prosentpoeng og får en rekordoppslutning på 19,9 prosent. Arbeiderpartiet går tilbake med 2,7 prosentpoeng til en oppslutning på 23,8 prosent. Senterpartiet står nesten stille, partiet kan notere seg for en framgang på 0,1 prosentpoeng til 4,3 prosent.

Rent flertall

Til tross for dette ville fremdeles SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet fått rent flertall på Stortinget hvis det hadde vært stortingsvalg nå. Framgangen til SV gjør at de tre partiene beholder flertallet fra forrige måling med en samlet oppslutning på 48 prosent og 86 av 165 plasser på Stortinget.

Den andre store vinneren på målingen er Frp. Partiet øker oppslutningen med 1,3 prosentpoeng til 23,3 prosent.

Høyre går tilbake 0,5 prosentpoeng til 16,1 prosent. KrF går fram 0,9 prosentpoeng til 7,7 prosent og venstre går tilbake 0,5 prosentpoeng til 1,7 prosent.

De tre regjeringspartiene får dermed en samlet oppslutning på 25,5 prosent, 12 prosent mindre enn ved valget.

Regjeringspartiene halvert

I den andre meningsmålingen som ble offentliggjort onsdag står det enda verre til med de tre regjeringspartiene. I målingen som AC Nielsen har gjort for Avisenes nyhetsbyrå (ANB) får Høyre, KrF og Venstre en samlet oppslutning på 19,7 prosent. Høyre går tilbake med 2,5 prosentpoeng til 13,1 prosent. Kristelig Folkeparti går ned 0,6 til 5,6 prosent, mens Senterpartiet går fram 1 prosentpoeng til 4,5 prosent.

Arbeiderpartiet går tilbake 0,6 prosentpoeng, men er fremdeles det største partiet med sine 26,3 prosent. På andreplass kommer Frp med en tilbakegang på 0,5 prosentpoeng til 25,8 prosent. SV er det tredje største partiet og går fram 1,5 prosentpoeng til 18,4 prosent.

Hvis denne målingen hadde vært stortingsvalg ville SV og Arbeiderpartiet fått klart flertall på Stortinget med 85 plasser.

Krigsmotstand

Partileder Kristin Halvorsen i SV tror den rekordhøye oppslutningen om partiet skyldes SVs klare profil som motstander av en krig mot Irak.

- Jeg tror vi har høy troverdighet når det gjelder denne situasjonen da mange mennesker er bekymret. Folk vet at vi har kjørt en fast linje hele veien, sier Halvorsen til Klassekampen.

SV advarer samtidig partifellene mot å ta et hvileskjær.

- Målingen viser at et nytt flertall er innenfor rekkevidde, men det er langt fram til 2005, sier hun til Dagsavisen.

(NTB)

KAN SKÅLE: </B>SV våknet opp til en gladmelding i dag. (Vi beklager at rødvinen i glasset til Kristin Halvorsen har blitt hvit på bildet)