Rekord-mobilisering før MDG-duell

Over 500 medlemmer har meldt seg på til nominasjonsmøtet i Oslo MDG, der det er duket for benke-bonanza på plassene bak Lan Marie Berg. På minst tre av plassene blir det kampvoteringer torsdag.

KLAR FOR KAMP: Nasjonal talsperson for Grønn Ungdom Hulda Holtvedt er klar for kjempe om 2.-plassen på stortingslista, bak Lan Marie Berg. Her sammen med Arild Hermstad på MDGs valgvake etter skolevalget 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB
KLAR FOR KAMP: Nasjonal talsperson for Grønn Ungdom Hulda Holtvedt er klar for kjempe om 2.-plassen på stortingslista, bak Lan Marie Berg. Her sammen med Arild Hermstad på MDGs valgvake etter skolevalget 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Det blir kamp om både andreplassen, tredjeplassen og sjetteplassen på stortingslista på Oslo MDGs digitale nominasjonsmøte i morgen.

Mest spenning knytter det seg til andreplassen. Den står mellom partiveteranen Rasmus Hansson (66) og Grønn Ungdom-profilen Hulda Holtvedt (21).

Begge to har gitt nominasjonskomiteen beskjed om at det kun er andreplassen de er interessert i, og at de vil takke nei til andre plasser.

VIL TILBAKE PÅ STORTINGET: Rasmus Hansson. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL TILBAKE PÅ STORTINGET: Rasmus Hansson. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Hansson knapp favoritt

Da nominasjonskomiteen ga beskjed om at de ville la gå for en delt innstilling, valgte Rasmus Hansson først å trekke seg fra nominasjonsprosessen.

Etter at flere partifeller stilte seg bak ham og fremmet ham som et benkeforslag, valgte han likevel å ta opp kampen. Hansson har flere tunge partinavn i ryggen, blant andre byråd for byutvikling Hanna Marcussen og byrådssekretær i Oslo Daniel Ree.

Støttespillerne mener han bedre utfyller førstekandidaten, og vil være med på å gjøre at partiet speiler en bredere velgergruppe.

I nominasjonskomiteens høring i lokallagene fikk Hansson et knapt flertall på 9 av de 131 stemmene, noe som gjør at han ansees som en knepen forhåndsfavoritt.

FIKK KJEFT: 19 år gamle Hulda Holtvedt er tidenes yngste parlamentariske leder. Da hun leksa opp for Stortinget fikk hun kjeft av presidenten. Video: Stortinget Vis mer

- Hulda mobiliserer

Men med rekordstort oppmøte på nominasjonsmøtet ansees det som svært åpent hvem som stikker av med seieren.

- Kampen om Oslo-lista mobiliserer Oslos MDG-ere. Jeg vet jeg har stor støtte og ser lyst på sakene, men selvsagt har Hulda mobilisert så det knaker. Jeg er spent! Skriver Hansson i en melding til Dagbladet.

Hulda Holtvedt representerer en viktig velgergruppe for partiet og sier hun vil være ungdommens stemme på Stortinget.

- Posisjoner er ikke det viktigste i politikken. Men jeg håper selvfølgelig at jeg får tilliten fra nominasjonsmøtet - de siste åra har vi sett en historisk ungdomsmobilisering for klimaet, og det ungdomsopprøret bør ha representasjon på Stortinget. Jeg vil jobbe for at klimastreikerne får varig betydning for norsk politikk, sier hun til Dagbladet.

Politisk skiller de to lag i spørsmålet om MDG bør samarbeide med. Mens Hansson har gjort det klart at han ønsker at partiet fortsatt skal være blokkuavhengig, ønsker Holtvedt å samarbeide med venstresida.

Flere kampvoteringer

Oslo-byråd Lan Marie Berg er selvskreven som førstekandidat, men partiet tror de kan kapre minst to Oslo-mandater i valget neste år.

Det er likevel ikke bare andreplassen på lista det blir kamp om. På plass nummer tre blir bystyrepolitiker Arne Olav Haabeth utfordret av både Greenpeaces tidligere leder Truls Gulowsen og Oslo MDGs leder Sigrid Z. Heiberg.

Kamp blir det også om sjetteplassen. Her har nominasjonskomiteen innstilt bystyrepolitiker Eivind Trædal, ektemannen til listetopp Berg. Han utfordres av Hulda Holtvedts talsperson-makker i Grønn Ungdom, Teodor Bruu.

- Sunnhetstegn

- Det er kjempegøy veldig motiverende for oss som har jobbet med dette, sier leder i valgkomiteen Jørund Hanssen om rekordpåmeldingen. Han opplever det ikke som et problem at det blir mange dueller.

- Nei, jeg opplever ikke at det er flere benkeforslag enn i andre partier. Jeg mener det er naturlig og et sunnhetstegn. Vi har hatt tett dialog med bydelslagene. Jeg synses vi har en god innstilling, og er sikker på at etter møtet kommer folk til å gratulere hverandre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer