Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
NY REKORD: De siste 24 timene er det registrert 484 nye tilfeller av coronasmitte i Australia-delstaten Victoria. Vis mer

Rekord-smitte i Australia

Det siste døgnet er det registrert 502 nye tilfeller av coronasmitte i Australia. 484 av dem i én enkelt delstat. Nå truer delstatsministeren med ukevis i lockdown.

Nasjonalt ble den forrige smitterekorden satt i mars, med 469 tilfeller.

484 av de nye tilfellene er registrert i delstaten Victoria - nok til at én enkelt delstat slår den nasjonale smitterekorden, skriver The Guardian.

Totalt ble det meldt om 2414 nye smittetilfeller i Australia forrige uke.

- Det ble bare rapportert inn to nye smittetilfeller 9. juni, altså for mindre enn seks uker siden. Det viser hvor raskt utbrudd kan oppstå og spre seg, sier overlege og professor Michael Kidd til ABC.

UTBRUDD: I storbyen Melbourne i delstaten Victoria har det de siste ukene vært en stigende smittekurve. Byen har vært i lockdown i snart 14 dager torsdag. Foto: James Moy / Pa Photos / NTB scanpix
UTBRUDD: I storbyen Melbourne i delstaten Victoria har det de siste ukene vært en stigende smittekurve. Byen har vært i lockdown i snart 14 dager torsdag. Foto: James Moy / Pa Photos / NTB scanpix Vis mer

- Bekymringsfullt

I Victorias største by, millionbyen Melbourne, ble det for 14 dager siden innført lockdown for å få bukt med oppblomstringen av viruset. Byen har også stengt grensene. Tiltakene er planlagt å vare i rundt seks uker.

Myndighetenes håp var at nedstengningen skulle føre til en nedadgående smittekurve, men 14 dager inn har tallene isteden tredoblet seg.

- Det er veldig bekymringsfullt å se at det fortsatt tredobler seg, sier Raina Macintyre, epidemiolog ved Kirby Institute, til ABC.

Hun sier man normalt ser bedring etter så lang tid med tiltak. Særlig med tanke på at viruset har en inkubasjonstid på opptil 14 dager.

Delstatsminister i Victoria, Daniel Andrews, har etter dagens smitterekord gått ut og advart innbyggerne om at utbruddet kan bli verre, og at de må være forberedt på at de strenge tiltakene vil kunne vare mer enn de seks ukene som er planlagt.

Bryter karantenen

Ifølge en rapport er det hele ni av ti coronasmittede innbyggere som oppgir at de ikke isolerte seg i perioden fra de fikk de første symptomene og til de fikk positive prøvesvar, skriver ABC. Andrwes sier resultatene gjør ham «veldig trist og veldig lei».

- Slik kan vi bare ikke ha det lenger, sier han.

FORTVILER: Delstatsminister i Victoria, Daniel Andrews, fortviler over at et stort antall oppgir at de ikke isolerer seg når de har symptomer på coronaviruset. Foto: William WEST / AFP / NTB scanpix
FORTVILER: Delstatsminister i Victoria, Daniel Andrews, fortviler over at et stort antall oppgir at de ikke isolerer seg når de har symptomer på coronaviruset. Foto: William WEST / AFP / NTB scanpix Vis mer

Mer enn halvparten av de spurte oppgir også at de ikke isolerte seg i påvente av prøvesvaret.

- 53 prosent av personene fortsatte å handle som vanlig, fortsatte å gå på jobb, og gjøre alt mulig, sier han og advarer:

- Hvis ikke de som tester seg holder seg hjemme og isolerer seg fram til de får resultatet, da vil vi ikke se at tallene går ned. Da vil de fortsette å gå opp, og seks uker med lockdown vil bli forlenget mye lenger.

Victoria har nå over 3400 smittetilfeller totalt. På landsbasis har Australia snart 13 000 tilfeller og 128 dødsfall, skriver NTB.

Myndighetene innfører nå krav om bruk av munnbind utendørs i Melbourne. Det blir dermed den første byen i landet der munnbind blir påbudt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!