Rekord-varmt og vått i Oslo

Da værgudene bestemte seg for å la det regne på østlndingene i høst, skjedde det til gagns. Mens november ebber ut, raser værrekorder over hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri har det vært så varmt i Oslo i november, og aldri har det vært så dyvått: Nedbørsrekorden for november måned har hittil tilhørt høstmåneden i 1970. Nå må rekordbøkene ved Det norske meteorologiske institutt skrives om.

- Den gamle rekorden var på 180 mm. I år har det regnet 279 mm i Oslo i november, sier Bjørn Aune, sjef for klimaavdelingen ved DNMI, til Dabladet.no.

Den offisielle gjennomsnittstemperaturen for måneden får vi først i morgen. Men allerede før november er over, er det klart at det blir ny rekord også på temperaturfronten.

Ubeseirede Bergen

- Når vi regner ut gjennomsnittet av temperaturen målt på Blindern til og med i går, får vi 5,7 grader celsius. Det er en klar rekord. Den gamle ble satt i 1986 og tangert i fjor. Begge årene var månedstemperaturen på 4,1 grader, sier Aune.

Årets novembertemperatur i Oslo har vært langt høyere enn normalen på nærmere frysepunktet: Statistisk sett skal det være 0,7 grader i november i hovedstaden.

Og i ekte bakvendtland-ånd har selvsagt Bergen bare fått 60 prosent av nedbøren byen pleier å ta i mot i november. I Vestlandets hovedstad har det «bare» vært 155 mm nedbør den siste måneden. Rekorden fra 1917 kan virke uoppnåelig for Oslo med sine 477 mm.

Likevel var det tidligere i måneden snakk om at Oslo var på god vei mot å slå rekorden fra andre siden av fjellet. «Tull» sier meteorologene nå.

- Da det var snakk om en slik rekord, ble målestasjonen i Nordmarka sammenlignet med stasjonen midt i Bergen by. Skulle du ha funnet en tilsvarende målestasjon i Bergen, måtte du ha klatret opp på Fløyfjellet, mener Bjørn Aune.

Og der er det ingen målestasjon. Dermed beholder bergenserne rekorden ingen andre vil ha - med stolthet.

Også i andre deler av landet er det blitt satt rekorder på værfronten denne måneden. Mens det har høljet ned i øst og sør, har det vært rekordtørke i Midt-Norge.

Svinøy Fyr på Sunnmørskysten kommer ifølge TV2.no til å sette ny norsk rekord når det gjelder middeltemperatur med et snitt på 9,1 grader. Den gamle rekorden var fra Tafjord på Sunnmøre på 8,8 grader i 1931. Tafjord vil i november i år tangere sin gamle rekord på 8,8 grader.

KJEDELIG: NRK-veteran og bergenser Geir Helljesen synes regnet i Oslo er tamt.