Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meningsmåling

Rekord-Vedum: - Derfor strømmer velgerne til oss

Senterpartiet gjør tidenes måling med 15,2 prosent, mens Høyre ikke har vært lavere siden november 2015. På Ipsos maimåling ligger Erna Solbergs regjeringsprosjekt i grøfta.

NY REKORD: Senterpartiets framgang vil ingen ende ta, kan Ipsos' måling for mai tyde på. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NY REKORD: Senterpartiets framgang vil ingen ende ta, kan Ipsos' måling for mai tyde på. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap sliter med å ta av, og får 26,9 prosent. Men Sps supermåling og 6,3 prosent for SV hadde sikret 90 mandater og rødgrønt flertall dersom målingen hadde vært stortingsvalg. Samlet får dagens opposisjonspartier rekordsterke 107 mandater.

Senterpartiet fortsetter å fosse fram, og har aldri hatt høyere oppslutning på Ipsos' målinger for Dagbladet. Sp går fra 14,4 prosent i april til 15,2 prosent nå.

- Det er fantastisk og veldig motiverende. Vi er det tydeligste opposisjonspartiet mot regjeringens sentraliseringspolitikk, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Sp har siden februar vært landets tredje største parti og dermed større enn Frp.

- Vi har over tid hatt et tydelig budskap: Sikre tjenester nært folk og å ta hele landet i bruk. Det er ikke noe vi har funnet på nettopp, men noe vi har ment og sagt lenge. Stadig flere ser at sentraliseringspolitikken til regjeringen har gått for langt, sier Vedum.

Ulv, strømpris og politireform

Han disse sakene i vinter og vår har fått velgerne til å strømme til Sp:

* Rovdyrpolitikk og ulveopprør.

- Det handler om umyndiggjøring av folk, om avmakt, og at noen langt unna tar beslutningene, sier Vedum.

* Økte strømpriser i vinter.

- Økte strømpriser slår hardest ut for dem som har minst. Vi vil ha nasjonal styring med strømprisene, sier Vedum.

* Tvangssammenslåing av Troms og Finnmark. Sp har vært det mest konsekvente partiet mot kommune- og fylkessammenslåinger.

- Når Monica Mæland har varslet nye runder med kommunesammenslåinger, blir det også tema i valgkampen, sier Vedum

* Nedlegging av lokalsykehus. Vedum har støttet bunadsgerilja og andre som protesterer mot nedlegging av sykehus og høyskoleavdelinger.

* Politireformen. Det er mye uro i politiet, ifølge Vedum.

- Dere får rekordsterke 15,2 på denne stortingsvalgmålingen. Er dere for tidlig i form?

- Nei, dette er ikke idrett. Vi skal fortsette å si det vi mener, sier Vedum.

KAMP FOR SYKEHUS: I Sandessjøen møtte Erna Solberg bunadskledde forkjempere for sykehuset i byen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet bildetekst
KAMP FOR SYKEHUS: I Sandessjøen møtte Erna Solberg bunadskledde forkjempere for sykehuset i byen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet bildetekst Vis mer

Høyre faller

Alle regjeringspartiene sliter. Samlet sett går regjeringspartiene tilbake 2,9 prosentpoeng. Aller størst er tilbakegangen for Høyre fra 23,8 prosent til 20,7 prosent. Erna Solbergs parti gjør sin dårligste måling siden november 2015.

Frp går fram fra elendige målinger i vinter til 12,1 prosent, men ligger langt under valgresultatet i 2017 på 16,4 prosent. For KrF og Venstre er det bare sorgen, de får henholdsvis 2,3 prosent og 2,0 prosent. KrF har aldri vært lavere på Dagbladets målinger.

- Denne målingen viser at vi har en jobb å gjøre. Vi skal bruke valgkampen til å vise fram våre løsninger for kunnskap og mestring i skolen og kvalitet og valgfrihet i omsorgen. Vi skal bruke valgkampen godt for å vise at Høyre fortjener velgernes tillit i kommuner og fylker, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner.

Han viser til at målingene spriker, og at regjeringspartiene ifølge en måling for avisa Vårt Land går fram, mens de rødgrønne går tilbake.

Ap sliter

Det største opposisjonspartiet Ap får 26,9 prosent i mai. Ap-nestleder Hadia Tajik gleder seg over at Solberg sliter, men erkjenner at det ikke er Arbeiderpartiet som står for den rødgrønne framgangen.

- Denne målinga bekrefter det bildet vi har sett hele våren: Et klart flertall av velgerne ønsker et regjeringsskifte. Erna Solbergs regjeringsprosjekt har ikke støtte i befolkningen. Hadde dette vært valgresultatet, hadde Jonas Gahr Støre vært statsminister, påpeker Tajik.

- Vår oppslutning er ikke på et nivå vi er fornøyd med. Nå går vi inn i en kommunevalgkamp, og vi skal vise fram alle dyktige Arbeiderpartikandidater. Vi vil snakke om vår politikk for et sterkere fellesskap og reduserte forskjeller over hele landet, sier Ap-nestlederen.

- Kommet for å bli

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen slår fast at Dagbladets måling på 5,2 prosent er identisk med gjennomsnittet av alle maimålingene så langt. Dette er femte måned på rad at Rødt er over sperregrensa. Partiet ville fått en stortingsgruppe på ni dersom denne målingen hadde vært valg.

- Rødt er kommet for å bli. Mange ser at vi er en tydelig stemme for en helt annen politikk enn det regjeringa er ansvarlig for, sier Martinussen.

Hun mener at klimasaken og kampen for lokalt fødetilbud er aktuelle saker som kan ha bidratt til å løfte Rødt. I tillegg vokser også partiets tilstedeværelse.

- Det drar seg mot kommunevalg. Og selv om dette er en nasjonal meningsmåling, kan det ha noe å si at Rødt stiller lister i rekordmange kommuner. I lokalsamfunn landet rundt finnes det nå Rødt-politikere som legger fram gode program, og som viser at vi er mer enn en mann på Stortinget, sier Martiunssen.

- Synlig MDG

Med en oppslutning på 4,6 prosent er Miljøpartiet De Grønne over sperregrensa for første gang på tjue måneder.

Nasjonal talsperson og vikarbyråd i Oslo, Arild Hermstad, tror partiet har blitt mer synlig:

- Vi har klart å få ut mye av politikken vår. Folk ser hva vi får til i Oslo, de ser at vi er et tydelig alternativ i miljøpolitikken, og at vi ikke er redde for å si fra at vi trenger en radikal miljøpolitikk, sier han.

Hermstad har tro på et ytterligere løft.

- Vi har vel aldri tidligere hatt en så bra maimåned. Når vi i tillegg vet at MDG pleier å løfte seg i valgkampen, gir dette et veldig godt grunnlag for å gjøre et sterkt lokalvalg til høsten, sier Hermstad.

Bompengepartiet tar fra alle

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) har på kort tid vokst seg til det største partiet i Bergen, ifølge lokale meningsmålinger. Ipsos har denne måneden for første gang registrert nasjonale tall for FNB, og oppslutningen måles til 1,7 prosent. Dermed puster bompengepartiet de to minste regjeringspartiene i nakken.

- Grunnlagstallene er for små til at vi kan si noe sikkert om hvor FNB henter sine velgere fra, sier Motrøen.

Lokale målinger - blant annet i Bergen - indikerer at FNB stjeler flest velgere fra Fremskrittspartiet, men også at de henter fra hele spekteret av partier.

FNB stiller lister i elleve byer og fire fylker ved høstens lokalvalg. Ambisjonen er å stille lister ved stortingsvalget i 2021.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!