Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsbudsjettet:

Rekordantall kvoteflyktninger i 2019. Listhaug: - Alle skjønner at dette ikke er noe Frp ønsker

Norge skal ta imot rekordantall kvoteflyktninger til neste år. - Man må gi og ta når man samarbeider med andre, sier Frp's nestleder Sylvi Listhaug.

GIR OG TAR: Sylvi Listhaug (Frp) under den høytidelige åpningen av Stortinget 2018.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GIR OG TAR: Sylvi Listhaug (Frp) under den høytidelige åpningen av Stortinget 2018. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen foreslår å ta imot 3000 kvoteflyktninger på neste års budsjett.

- Det er vi veldig fornøyd med. Under de rødgrønne var det 1000, med oss som samarbeidsparti var det 2000, og nå er det 3000, sier Abid Raja (V) til Dagbladet.

- Dette er en Venstre-seier. Det bekrefter at det var riktig og viktig å gå inn i regjering, sier Raja.

SEIER: Abid Raja (V). Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SEIER: Abid Raja (V). Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Frp's nestleder Sylvi Listhaug innrømmer at dette svir for Frp, men forutsetter at det kommer innstramminger på andre områder.

- Alle skjønner at dette ikke er noe Frp ønsker. Så er det sånn at man må gi og ta når man samarbeider med andre, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

I stedet håper Listhaug på innstramminger for familiegjenforeninger.

Nå forventer jeg at innstramningene i Jeløya-plattformen følges opp, og at vi får strammet betydelig inn på familieinnvandringen. Det er helt absurd at norske skattebetalere skal finansiere at innvandrere ønsker å hente familien til Norge. De må klare å forsørge dem selv, skriver Listhaug.

Retrett for Høyre og Frp

I budsjettet for 2018 foreslo regjeringen av Høyre og Frp opprinnelig at Norge skulle ta imot 1120 kvoteflyktninger. Antallet ble økt til 2120 etter forhandlinger med samarbeidspartiene Venstre og KrF. Til neste år skal altså antallet økes med ytterligere 880.

I september sa både Høyre og Frp at de ønsket å få antallet ned.

- Utgangspunktet til Høyre er et nivå på rundt 1.120 kvoteflyktninger, sa Ove Trellevik, innvandringspolitisk talsperson i Høyre.

Frp ville ha tallet enda lavere.

- Vi vil at antallet kvoteflyktninger skal kraftig ned. Det er bedre å hjelpe flere hundretusener i nærområdene enn å plukke ut noen vinnere som kvoteflyktninger, sa innvandringspolitisk talsperson for Frp, Jon Helgheim.

- Viser dette at Venstre får mer gjennomslag ved å sitte i regjering?

- Jeg vil si det. Antallet kvoteflyktninger er rekordhøyt. Med dette budsjettet er Norge blant de rauseste landene i verden, og i hvert fall på topp tre i Europa, sier Ketil Kjenseth (V).

Med et KrF som enda ikke har avklart om de vil støtte dagens regjering eller søke å danne en ny regjering sammen med Ap og Sp, er det fremdeles usikkert om statsbudsjettet får flertall. Kjenseth er bekymret for at de seirene Venstre har vunnet i forhandlingene, kan bli borte.

- Jeg håper at vi finner sammen og bevarer denne innretningen, både med tanke på kvoteflyktninger og med tanke på det vi har fått til med bistandsbudsjettet, klima og miljø, sier Kjenseth.

NOAS: - Veldig bra

«Et positivt signal å øke antallet kvoteflyktninger til 3000, selv om vi gjerne skulle sett at Norge fulgte FNs høykommissær for flyktningers anbefaling om 5000», skriver Flyktninghjelpen på Twitter.

- Det er veldig bra, og det viser at Venstre har fått gjennomslag i regjering, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere til Dagbladet.

- Men det skulle bare mangle. Også Høyre har sagt at nedgangen i antall asylsøkere må få konsekvenser for antall kvoteflyktninger. Her har regjeringen tidligere slept føttene, sier Austenå.

Det knytter seg også spenning til hvilke tiltak for flyktninger som kommer i bistandsbudsjettet.

- Det blir interessant å se hvilke tiltak de vil sette inn for å hjelpe flyktningene der de er, om de vil velge å styrke FNs høykommissær for flyktninger, og om det kommer noen positive initiativ med tanke på situasjonen i Europa og Middelhavet, sier Austenå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!