VALIUM, IKKE TE: Det smuglerne ved Gardermoen hevdet var te, viste seg å være valium. 2012 ble et rekordår i antall narkobeslag for Tollvesenet. Bildet er fra september i fjor. Foto: Tollvesenet
VALIUM, IKKE TE: Det smuglerne ved Gardermoen hevdet var te, viste seg å være valium. 2012 ble et rekordår i antall narkobeslag for Tollvesenet. Bildet er fra september i fjor. Foto: TollvesenetVis mer

Rekordår for Tollvesenet - aldri før har de beslaglagt mer narkotika

- Har gateverdi på mer enn 300 millioner kroner, sier tolldirektør Bjørn Røse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Røse kan ved framlegginga av beslagstatistikken for 2012 i dag fortelle at storbeslaget består av følgende narkotikum:

• 1053 kilo hasj
• 200 kilo marijuana
• 8172 kilo khat
• 110 kilo amfetamin
• 36 kilo heroin
• 21 kilo kokain
• 685 000 narkotiske tabletter

- Det er betydelig mer enn tidligere år, og det skal ha en gateverdi på mer enn 300 millioner kroner, sier Røse til Dagbladet.  

10,1 millioner sigaretter  Videre hadde Tollvesenet også rekordhøyt dopingbeslag, med 200 000 enheter. 

- Det er vi glad for, fordi vi erkjenner at dopingen ikke bare er et problem innenfor idretten - men i ferd med å bli et betydelig samfunnsproblem. Vi gjorde en ekstra innsats mot doping i 2012, og det vil vi fortsette med i 2013. Det er gledelige tall, sier han til Dagbladet. 

Røse forteller at de også stanset store mengder alkohol og tobakk fra å nå inn i landet.  

- Vi tok inn 10,1 millioner sigaretter. Det er bare ett år vi har hatt høyere beslag enn i 2012, og det var det året da vi gjorde ett beslag på sju millioner sigaretter (2009). I 2012 tok vi over en halv million liter alkohol; 400 000 liter øl, 49 000 liter vin, 56 liter brennevin og sprit, sier Røse. 

Profittmotivert smugling Det er snakk om en betydelig høyere andel profesjonelle smuglere enn privatsmuglere. 

SMUGLET HUNDEVALPER: Tollvesenet fant i oktober i fjor sju smuglede valper i en bil på Svinesund. Røse anslår at de hvert år sjekker titusenvis av hunder, for å påse at de er riktig vaksinert - og ikke drar med seg sykdommer inn i landet. Foto: Tollvesenet
SMUGLET HUNDEVALPER: Tollvesenet fant i oktober i fjor sju smuglede valper i en bil på Svinesund. Røse anslår at de hvert år sjekker titusenvis av hunder, for å påse at de er riktig vaksinert - og ikke drar med seg sykdommer inn i landet. Foto: Tollvesenet Vis mer

- Det aller meste er profesjonell storsmugling. Det er profittmotivert, profesjonell smugling. Selvfølgelig smugler privatpersoner også, men det meste kommer av profesjonell smugling, forteller han. 

Røse forteller at Tollvesenet benytter seg av spesifikke metoder for å ta smuglerne. 

- Det er særlig tre grunnprinsipper for å velge ut kontrollobjekter - fra helt konkrete tips fra internasjonal og nasjonal spaning og etterretning, til modusanalyser og røntgen av store trailere. Modusanalysene, eller «profilering», er når man observerer smuglermetoder som går igjen. Det gjelder hvor man kommer fra, hvilket kjøretøy man har og hva man skal, sier han. 

Skulle fiske laks i... Moss?  Tollvesenets kanskje mest originale dekkhistorie i 2012, var da en person ble stoppet og spurt hvor og hva han skulle i Norge. 

- Han svarte at han skulle fiske laks. Det hadde ikke vært problem det, men da vi spurte hvor han skulle fiske - og mannen svarte Moss - skjønte vi at han ikke snakket sant. Moss er ikke akkurat noe lakseeldorado, humrer Røse. I bilen hadde mannen smugla med seg hasj. 

GODT ÅR: 2012 var et godt år for Tollvesenet, som gjorde nærmere 36 000 beslag - og slo sin egen rekord i antall narkobeslag, ifølge toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse. Foto: Morten Brakestad / Tollvesenet.
GODT ÅR: 2012 var et godt år for Tollvesenet, som gjorde nærmere 36 000 beslag - og slo sin egen rekord i antall narkobeslag, ifølge toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse. Foto: Morten Brakestad / Tollvesenet. Vis mer

Sammenlignet med i fjor, da Tollvesenet gjorde sitt til da største beslag, på 35 000, tok de en annen original smugler. 

- Vi tok en person med en rekke beholdere med slanger og øgler festet til kroppen, sa Røse til Dagbladet den gang. 

REKORDBESLAG: Tollvesenet gjorde i 2012 sitt foreløpige rekordbeslag i antall narkotikabeslag. Som grafen viser gjorde de i 2011 2511 beslag, mens i fjor tok de inn 2959 enheter.
REKORDBESLAG: Tollvesenet gjorde i 2012 sitt foreløpige rekordbeslag i antall narkotikabeslag. Som grafen viser gjorde de i 2011 2511 beslag, mens i fjor tok de inn 2959 enheter. Vis mer