Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rekordår i fjellheimen

Antall byggetillatelser på Hafjell setter rekorder. - Det er høy aktivitet for alle som driver med hyttebygging, sier Moseteråsen-utvikler Fred Gade.

 Hafjell:  Det er høy aktivitet for alle som driver med hyttebygging i Hafjell. Foto: © Paul Sigve Amundsen / Samfoto
Hafjell: Det er høy aktivitet for alle som driver med hyttebygging i Hafjell. Foto: © Paul Sigve Amundsen / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Alle, fra kommunen til rørleggerne, tjener godt med penger, og det gir en pen økonomisk vekst i innlandet nå som det går dårlig på Vestlandet, sier Fred A. Gade til Finansavisen.

Til daglig er han partner i advokatfirmaet Arntzen de Besche, men har i noen år nå stått for salget i hytteprosjektet Moseteråsen på Hafjell. Senest i uken før jul var han oppe i otta for å besøke hytteområdet, og han har hatt nok å henge fingrene i den seneste tiden.

- På rundt to og en halv måned er det bekreftet avtaler om 26 hytter på mine tomter, forteller Gade til avisen.

I en artikkel nylig i Gudbrandsdølen Dagningen (GD) kunne ansatte i Øyer kommune, hvor Hafjell ligger, fortelle om hyttebygging som slår alle rekorder. Mens antallet byggetillatelser tidligere har ligget på rundt 140—160 i gode år, er tallet i år 250 - som er norsk rekord.

Med rundt 25.000 kroner for å få saksbehandlet en byggesøknad, er hyttebyggingen åpenbart god butikk for Øyer. Kommunen har budsjettert med fire millioner kroner i inntekt fra denne virksomheten i år, men inntektene ligger altså på godt over seks millioner kroner allerede. Ifølge lokalavisen kan syv millioner kromer bli passert innen utgangen av året.

Overfor GD kan daglig leder Arve Noreng i Leve hytter fortelle at ordreboken er fullstappet for neste år; 70 hytter skal oppføres, halvparten av dem i Øyer kommune. Samtidig venter selskapet en omsetning på 110 millioner kroner, som i så fall er en vekst det smaker fugl av. I 2013 var omsetningen 15 millioner kroner, ifjor var den 25 millioner, og ifølge GD lander de på rundt 64 millioner kroner i år.

- Flere sammenligner hyttemarkedet nå med 2006—2007. Markerer et godt hyttemarked toppen i norsk økonomi?

- Hehe, det kan man spørre seg, men jeg tror ikke det. Vi har sett hvordan været er, renten skal være lav lenge, og det vil av ulike årsaker kunne oppleves som utrygt utenfor Norge i lang tid. Samtidig har prisen på både tomter og hytter kommet ned i forhold til 2007, så markedet er mer sobert, mener Gade overfor Finansavisen, og trekker frem en trend han mener å ha sett:

- Selv om folk har god råd nå, legger de sjeldnere mer enn 3—5 millioner kroner i det, og det er færre som bygger «slott» på fjellet. Det gir en sunnere økonomi, og ikke så mye lånte penger. Hyttemarkedet er mer robust nå enn tidligere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media