MØRKERE UTSIKTER: Julehandelen satte ny rekord i år, men det er likevel mørke utsikter for norske butikker. Foto: Erlend Aas / Scanpix
MØRKERE UTSIKTER: Julehandelen satte ny rekord i år, men det er likevel mørke utsikter for norske butikker. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Gledelig jul med mørke utsikter

Rekordartet julehandel, men butikkdøden kan akselerere

Julehandelen slo alle rekorder i år, og kan ha vært et lite pusterom i en ellers tøff hverdag for norske butikker.

(Finansavisen): I perioden 2008 til 2016 har antallet fysiske butikker i Norge blitt redusert med 10 prosent i Norge.

– Norsk handel kommer til å se fundamentalt annerledes ut om 10 år, og jeg tror det betyr at vi har langt færre butikker enn i dag, sier Harald Andersen, direktør for Virke handel, til Finansavisen.

– Reduksjonen av fysiske butikker kommer til å fortsette, og kanskje akselerere, legger han til.

Rekord før jul

Julehandelen slo imidlertid alle rekorder i år, og kan ha vært et lite pusterom i en ellers tøff hverdag for norske butikker.

I dagene før jul handlet vi imidlertid som aldri før, og fra 1. til og med 24. desember i år ble det handlet med kort for over 55,3 milliarder kroner i Norge, opp 1 prosent fra i fjor.

21. desember ble ny all-time high. Totalt ble det ifølge Nets Norge denne dagen utført i overkant av 8,9 millioner kortkjøp, som var en økning på 1,9 prosent fra samme dag i fjor. Det ble handlet varer og tjenester med betalingskortene for 3,94 milliarder kroner, som er det høyest med betalingskort i Norge noensinne.

Stein-Arne Tjore i Nets Norge sier til Hegnar.no at tallene er sammenlingbare med tidligere år og at det aller meste av dette er handel i butikk. Netthandelen utgjør en relativt liten del av dette, og kommer ifølge Tjore i tillegg til disse tallene.

Om den gode julehandelen er tilstrekkelig til å bremse økningen i antallet konkurser er imidlertid mer usikkert.

- Jeg er optimist

I slutten av september arrangerte hovedorganisasjonen Virke sin årlige handelskonferanse.

Årets konferanse lød navnet «Retail Apocalypse», men Harald Andersen, direktør for Virke handel, ser likevel ikke dystert på handelens fremtid.

– Jeg er optimistisk. Norsk varehandel har vist seg å være omstillingsdyktig og i Norgestoppen på produktivitet. Fremtiden for retail er lys og «up for grabs», men man kan ikke tro at man kan holde på slik man alltid har gjort, sier Andersen til Finansavisen i dag.

Harald Andersen, direktør for Virke Handel på Handelskonferansen 2018
Foto: Kilian Munch/Virke
Harald Andersen, direktør for Virke Handel på Handelskonferansen 2018 Foto: Kilian Munch/Virke Vis mer

Likevel fremholder han at marginpress, prispress, lavere besøk i fysiske butikker og økt global konkurranse stiller større krav til norske handelsaktører.

– Det er bra at 350-kronersgrensen avvikles, men jeg kan ikke forstå hvorfor man skal la norsk handel blø i ytterligere 13 måneder frem til 1. januar 2020, sier Andersen, som mener momsfritaket kan fjernes langt raskere.

Konkursøkning

I løpet av året har flere, store selskaper gått overende. Blant annet har Enklere Liv, Spaceworld Soundgarden, PM og Tilbords gått konkurs i 2018.

I september varslet analyseselskapet Bisnode om at norsk næringsliv var på vei mot konkursrekord.

Ved utgangen av august hadde det vært flere konkurser og tvangsavviklinger de seneste 12 månedene enn etter finanskrisen i 2009.

Bare i august registrerte Bisnode en økning på 22,4 prosent i rene konkurser, og økningen var på 13,1 prosent innen detaljhandelen, skriver Finansavisen.

I de påfølgende månedene falt konkurstallene, men økningen i rene konkurser i detaljhandelen har vært betydelig større enn økningen for hele næringslivet.

– Konkursøkningen i handel skyldes ikke dårlige tider. Alle makrotall, lønnsomhetstall og arbeidsledigheten går i positiv retning. Handelen preges av strukturendringer, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Pr. november hadde antallet rene konkurser i detaljhandelen økt med 17,6 prosent fra i fjor.

– Handelen har generelt lavere marginer, men en gjennomsnittlig resultatgrad på 1,5 prosent er svært lavt. Da har man ikke mye å gå på, sier han til avisen.

Til sammenligning har den norske gjennomsnittsbedriften en resultatgrad på 5,5 prosent.

Flere økonominyheter

Børsrally og ny rekord på børsene i New York

Norsk eiendomskonge blar opp milliarder i Danmark