Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rekordbeslag av amfetamin i 1997

Tollvesenet har gjort det største beslaget av amfetamin noensinne i år. Hittil i år er det beslaglagt 57,5 kilo amfetamin, mot 10,5 kilo amfetamin i fjor. Beslagene av heroin har gått ned, mens det er gjort større beslag av ecstasy og LSD-drypp. Sigaretter smugles også inn som aldri før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To dager før årsskiftet har Toll- og avgiftsdirektoratet «varetelling» av sine forskjellige beslag i året som snart er omme. Mest oppsiktsvekkende er størrelsen på amfetamin-beslagene. I hovedsak kom beslagene fra tre store beslag.

Det største beslaget ble gjort tidligere denne måneden i Stavanger, hvor politiet beslagla 20 kilo amfetamin. Et beslag ble gjort på Oslo S, hvor tollerne kunne plukke fram 10-11 kilo amfetamin under dobbeltbunnen i kofferten. I april tok politiet i Halden hånd om 19 kilo amfetamin i Ørje.

- Det var en person i Ørje som fant en bag i veikanten, og leverte den inn til Tollvesenet ved grensen. Det er beslag Tollvesenet ikke skal ta den helt store æren for, sier førstekonsulent Paul Ask i Toll- og avgiftsdirektoratet til NTB.

Tips og etterforskning

De store beslagene ellers skyldes Tollvesenets egen etterforskning, tips fra publikum og samarbeid med utenlandske kolleger. Ask mener at det er gjort større beslag på grunn av flere kontroller, men også økt smugling.

- I alle år har det vært et utstrakt misbruk av amfetamin i Norge, derfor tror vi at det kommer inn langt mer amfetamin inn til landet enn vi klarer å stanse, sier Ask.

Mindre heroin

I år er det beslaglagt 43 kilo heroin, mot 60 kilo i fjor. Hele 20 kilo stammer fra et enkeltbeslag gjort i en personbil som kom til Svinesund 3. desember.

Totalt er det gjort beslag av 6.334 Ecstasy-tabletter og såkalte LSD-drypp (LSD dryppet på en liten papirlapp), mot 5.853 enheter i fjor.

- Det er i Sør-Norge at de største narkotikabeslagene skjer, sier Ask.

Sigaretter

Både privatpersoner og profesjonelle smuglere forsøker stadig å få med seg billig-røyk fra utlandet og inn ulovlig til Norge. Tollvesenet beslagla 12,7 millioner sigaretter i år, mot 4 millioner sigaretter i fjor.

Spritbeslagene har gått litt ned, og i år viser oversikten at det ble tatt cirka 70.000 liter ren 96 prosents sprit. Paul Ask mener at beslaget egentlig er større, fordi svenske tollere har beslaglagt store mengder sprit på vei til Norge.

Kjøtt er også et vareslag som smugles inn til landet. Hittil i år har tollerne tatt 32 tonn kjøtt, mot 39 tonn i fjor. Tollvesenet tror at frykten for salmonella i utenlandsk kjøtt, kan ha gitt potensielle kjøttsmuglere bismak i munnen og dermed hindret smuglingsforsøk.

- Vi er fornøyd med året. Også i 1998 vil narkotikasmuglingen få høyest prioritet, sier Ask til NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!