Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Økning i beslag av kokain, heroin og syntetisk narkotika:

Rekordbeslag av livsfarlig syntetisk narkotika

De syntetiske narkotiske stoffene kan være inntil 10 000 ganger sterkere enn tradisjonell narkotika.

KOKAIN: Tollere i Sandefjord avdekka 3,5 kilo kokain i bil på ferga i Larvik i desember i fjor.

Narkotikaen ble funnet i en kroatisk registrert personbil, som ble kjørt av en kroatisk statsborger, som sa han skulle besøke familie i Oslo. Foto: Tolletaten
KOKAIN: Tollere i Sandefjord avdekka 3,5 kilo kokain i bil på ferga i Larvik i desember i fjor. Narkotikaen ble funnet i en kroatisk registrert personbil, som ble kjørt av en kroatisk statsborger, som sa han skulle besøke familie i Oslo. Foto: Tolletaten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tolletatens beslagsstatistikk for første halvår 2018, som ble offentliggjort torsdag, viser at det er beslaglagt mer kokain, heroin og syntetisk narkotika så langt i år, sammenliknet med samme periode i fjor.

ADVARER: To politibetjenter fra New Jersey i USA kom til å puste inn støv fra et Karfentanil-beslag. Opplevelsen beskrives som om kroppen bare slo seg av. Video: DEA Vis mer

- Mengden med heroin og kokain første halvår 2018 har økt siden 2017, og bakgrunnen er at vi har hatt noen store enkeltbeslag av stoffene, sier fungerende avdelingsdirektør Dag Jørstad i kontrollavdelingen i Tolldirektoratet.

- Dødelig

Beslagsstatistikken viser også en økning i beslag av psykoaktive substanser.

- Mange av disse stoffene kommer til Norge via brev, pakker og flypost, forteller Jørstad til Dagbladet.

Denne typen syntetisk framstilt narkotika kan være inntil 10 000 ganger sterkere enn tradisjonell narkotika, og er potensielt dødelig selv i små mengder, advarer Tolletaten på egne nettsider.

- Vi er bekymret over at beslagene av disse nye stoffene øker, ettersom de er svært potente, sier Jørstad.

De såkalte «nye psykoaktive stoffer» (NPS) er kjemiske erstatninger av tradisjonelle rusmidler, og kan deles inn i følgende hovedgrupper: fenetylaminer, katinoner, piperaziner, tryptaminer, syntetiske cannabinoider og «andre substanser», forteller Jørstad.

- Eksempler kan være: Fentanyler (karfentanyl, furanylfentanyl), MDPV, LSD, og «syntetisk cannabis», sier Jørstad.

I fjor døde en 15 år gammel norsk gutt på gutterommet, etter å ha inntatt varianten karfentanil, som han trolig hadde bestilt på det mørke nettet.

- Sykt farlig

I september 2016 gikk USAs Drug Enforcement Adninistration (DEA) ut med en advarsel til alle operative politimyndigheter om være ekstremt forsiktig i all omgang med de syntetiske opiatene fentanil og det mye sterkere karfentanil.

- Karfentanil dukker opp i flere og flere sammenhenger. Det er sykt farlig. Uforsiktig omgang med stoffet er dødelig, sier administrerende direktør i DEA, Chuck Rosenberg, i advarselen.

Advarselen kom én måned etter at minst 96 heroinbrukere tok overdose i løpet av en enkelt uke - i en enkelt kommune i Ohio.

Beslag i år

Tolletaten opplyser også at de har også beslaglagt en større mengde heroin og kokain i 2018 enn første halvår 2017.

Det er innen 30.06 i år blitt beslaglagt:

  • Amfetamin: 53 046 gram
  • Cannabis: 132 970 gram
  • Heroin: 22 578 gram
  • Kokain 10 902 gram
  • Khat (fersk og tørket) 1 232 kg
  • Nye psykoaktive substanser (NPS) - gram 523 gram
  • Nye psykoaktive substanser (NPS) - stk 826 stk 7 99 stk

Øl og vin

Etter noen år med økte beslag av alkohol er det nå en reduksjon i første halvår 2018, ifølge etaten.

Antallet beslag av øl og vin er på samme nivå som tidligere, men Tolletaten har ikke beslaglagt like store partier. Våre beslagstall kan tyde på at store laster med alkohol er erstattet med mindre mengder alkohol i hver last.

Tolletatens beslagsstatistikk første halvår 2018 inneholder også beslag av 17 millioner valutakroner, 12 tonn kjøttvarer, 4,4 tonn fisk, og fire millioner sigaretter.

Mens det er en økning for heroin og kokain, er det en reduksjon i beslaglagt mengde amfetamin og cannabis.

- Prioritert område

- Kontroll og beslag av narkotika er et prioritert område for Tolletaten, og vi etterstreber alltid å bli bedre, sier Jørstad, og tilføyer at strømmen av varer inn og ut av Norge er økende og stadig mer sammensatt.

- Informasjonsmengden øker og det samme gjør tolletatens mulighet til å bruke informasjonen til å oppnå positive effekter for samfunnet. Tolletaten driver utstrakt kontrollvirksomhet knyttet til inn- og utførsel av varen, og det er en klar målsetning at kontrollvirksomhet skal være kunnskapsstyrt og målrettet, sier Jørstad og tilføyer:

- Effektiv informasjonsdeling og god etterretning bidrar hver dag sammen med våre dyktige tjenestemenn til at tolletatens kontrollvirksomhet utvikles videre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media