Rekordbeslag av motedop

Det har vært en eksplosiv økning i antall beslag av det forbudte narkotiske stoffet GHB. I løpet av årets første ni måneder er det beslaglagt sju ganger så mye av dette motedopet enn i 1997 og 1998. Ullevål sykehus opplever nå en jevn økning i antallet overdoser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ved utgangen av 1999 vil vi ha passert 40 beslag av GHB. Til sammenlikning hadde vi 2- 3 beslag de to foregående årene, sier avdelingssjef Tormod Bønes ved Kripos til Dagbladet.

To dødsfall

Hittil i år har avdelingsoverlege Gudmund Nordby ved akuttmotaket på Ullevål sykehus mottatt 30- 50 mistenkte GHB-overdoser. I tillegg tar tre andre sykehus i Oslo imot overdosepasienter. Ingen vet hvor mange som har blitt sendt til sykehus med GHB-overdose på landsbasis.

Rettsmedisinsk institutt har dokumentert at GHB er sannsynlig dødsårsak i to tilfeller de to siste årene. For snart to uker siden døde ei 24-årig kvinne i Göteborg av en overdose GHB.

- Siden den første overdosen dukket opp hos oss i februar 1997, har vi merket en jevn økning. Vi har ikke opplevd dødsfall på vår avdeling, men vet at GHB har tatt flere liv i Norge.

Det vanligste er at pasienten er bevisstløs når han blir brakt til oss. Vi har ingen motgift, så vi kan bare forsøke å behandle symptomene. Etter noen timer våkner som regel pasienten av seg selv, med totalt hukommelsestap, sier Nordby, som er Norges fremste ekspert på GHB.

Skremmende

Ifølge Nordby blir noen pasienter psykotiske, paranoide og snakker med Gud. Andre faller i koma.

- Dette er noe av det mest skremmende med stoffet. Ingen kan vite hvordan en dose vil virke. Samme person kan reagere forskjellig på samme dose. Veldig mange tar stoffet for å slappe av etter en helg med bruk av ecstacy og amfetamin. GHB er spesielt farlig i kombinasjon med andre stoffer, sier Nordby, og tilføyer:

- GHB er et av de stoffene der én dose kan være dødelig. Det er like farlig for førstegangsbrukere som erfarne brukere.

Selv anbefaler Nordby ungdom å drikke seg fulle framfor å ruse seg på GHB.

- Alkoholrusen kan man kontrollere og regulere etter hvor ruset man er. Med GHB har man ingen slik kontroll.

Politiet påpeker at økningen i antallet beslag gir grunn til å følge utviklingen av GHB-bruken nøye. Det fryktes store mørketall.

Hittil i år er det også beslaglagt 300 gram GHB i pulverform i Stavanger,. Det er funnet i gelatinkapsler ferdig til bruk. Den mest vanlige formen er likevel utblandet med vann.

Psykiske problemer

Langtidsvirkningene av GHB-bruk er ennå ukjente:

- Stoffet skaper trolig psykisk avhengighet og mange vil slite med psykologiske ettervirkninger, sier Nordby.

På psykiatrisk ungdomsteam ved klinikk for psykiatri ved Ullevål sykehus behandles for tida et 20-talls pasienter for psykiske problemer etter GHB-bruk.

- Vi har en del pasienter med forferdelige ettervirkninger, blant annet voldsomme angstanfall. I tillegg mister de konsentrasjonsevnen og får hukommelsen svekket. Angsten synes å være sterkere hos GHB-brukere enn hos dem som opplever ettervirkninger av ecstacy og amfetamin, sier psykiatrisk sykepleier Nora Kremer ved ungdomsteamet.

- GHB-problemene er vanskelige å behandle. Angsten er så sterk at mange fortsetter å ruse seg framfor å kjempe mot den.

«GHB er et av de stoffene der én dose kan være dødelig.»«GHB-problemene er vanskelige å behandle».NORA KRAMER

Psykiatrisk sykepleier

SJUDOBLET: Hittil i år er antallet beslag sjudoblet sammenlignet med 98 og 97.