Krisen i Oslo fengsel

Rekordbeslag av våpen

Rekordmange våpen er beslaglagt i Oslo fengsel denne sommeren. Lovlige hjelpemidler lages om til dødelige slag- og stikkvåpen.

LIVSFARLIG: Fungerende sikkerhetsinspektør Arve Martinsen i Oslo fengsel viser frem samlingen av hjemmelagde kniver og stikkvåpen som har blitt beslaglagt i løpet av sommeren. Foto: Øistein Norum Monsen / Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Rekordbeslag av våpen

«Hei alle sammen.

Den siste tiden har det vært funnet flere typer «hjemmelagde» på celler, i treningsrom, på fellesskapsrom og i luftegårdene.

Dette er potensielt meget farlige redskaper som kan gjøre stor skade dersom de blir brukt mot andre (innsatte/ansatte).

Derfor iverksatte vaktledere også kontroll av alle innsatte ved lufteutslipp D-blokk i går ettermiddag og visitasjon av celler i 6./7./8. avdeling. Det ble blant annet funnet stikkvåpen på innsatt på vei ut til luft. »

Bildene som fulgte med e-posten bidrar til å kaste lys over krisesituasjonen i hovedstadsfengselet.

HJEMMELAGDE VÅPEN: Dette er noen av våpnene som er beslaglagt i Oslo fengsel. Foto: Oslo fengsel.
HJEMMELAGDE VÅPEN: Dette er noen av våpnene som er beslaglagt i Oslo fengsel. Foto: Oslo fengsel. Vis mer

E-posten som Dagbladet har fått tilgang til, oppfordrer alle fengselsbetjenter i Oslo fengsel til å være ekstra påpasselige ved ransaking av celler, kontroll i metalldetektor og sjekk av luftegården.

Denne sommeren er det beslaglagt 18 slag- og stikkvåpen i Oslo fengsel.

Krise

I en serie artikler vil Dagbladet fortelle om forholdene på innsida av høysikkerhetsfengselet. De ansatte opplever daglig alvorlige trusler og denne sommeren har flere fengselsbetjenter blitt skadet og slått ned på jobb.

ALARM: Ansatte ved Oslo fengsel slår alarm etter en sterk økning i voldelige angrep og alvorlige trusler. Videomateriale Dagbladet har fått tilgang til, viser hvor dramatisk situasjonen. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

I helga fortalte fengselsbetjenten Marianne sin dramatiske historie i Dagbladet.

Småbarnsmoren har flere ganger blitt utsatt for vold og dødstrusler på jobben.

- Den innsatte sier at han skal drepe meg. Han truer med å drepe barna mine. Han vet hvor jeg bor, fortalte Marianne til Dagbladet.

Sammen med tillitsvalgte og ledelsen i fengselet, ber hun nå om at de ansvarlige tar saken og tilfører fengselet ressursene de trenger for å løse samfunnsoppdraget på en bedre måte.

Stort skadepotensial

Arve Martinsen har jobbet i Oslo fengsel i 25 år. På håndleddet har han gullklokka som beviser det.

Han tar Dagbladet med på et av kontorene i administrasjonsbygget i Oslo fengsel. På bordet står en blå plastkasse fylt til randen med våpenbeslag, funnet på innsatte, i celler og på alle tenkelige gjemmesteder i korridorene. Bare dager tidligere fant fengselsbetjenter en hjemmelaget kniv i en blomsterpotte i sjuende etasje.

- I boksen her så er det diverse beslag av tilvirkede stikk- og slagvåpen, sier Martinsen, som er fungerende sikkerhetsinspektør i fengselet.

Han mener våpnene er laget for å skade ansatte eller innsatte.

Martinsen plukker fram en halv meter lang jernstang fra beslagskassa.

SLAGVÅPEN: Et avknekt stolbein ble beslaglagt i forbindelse med en aksjon på en fengselscelle. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
SLAGVÅPEN: Et avknekt stolbein ble beslaglagt i forbindelse med en aksjon på en fengselscelle. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Detter er en del av en stol som innsatte har på cella og som vedkommende har knekt av og brukt som et slagvåpen. Det ble brukt i forbindelse med at han ødela cella og skulle overføres til sikkerhetscelle. Da ble vi nødt til å bruke CS-gass for å få ham til å slippe våpenet og komme ut, sier Arve Martinsen.

Tåregass brukes av fengselsbetjentene for å passivisere innsatte som utagerer og som utgjør en fare for seg selv, andre innsatte eller de som er på jobb for å passe på.

- Som leder av et innsatslag, så ønsker man ikke å sende mannskap inn på cella når en innsatt har utstyrt seg med et sånt våpen, sier Martinsen.

Usynlige våpen

Dagbladet har flere ganger omtalt alvorlige voldssituasjoner innenfor murene.

Oppgjør mellom innsatte skjer hyppig og det er bare flaks at de siste åras blodige sti av brutale slåsskamper og angrep ikke har endt opp på kirkegården.

Han viser fram et eksempel på et stikkvåpen som en innsatt har laget.

- Dette er laget av en oppvaskbørste som er spisset og så har man brukt tøyfiller for å lage et håndtak. Det er et utrolig skadepotensial i den gjenstanden her. Den er laget av et materiale som ikke slår ut på metalldetektoren vår, sier Arve Martinsen.

SKJULT: En hjemmelaget kniv ble funnet skjult i en blomsterpotte i fellesarealet. Foto: Oslo fengsel.
SKJULT: En hjemmelaget kniv ble funnet skjult i en blomsterpotte i fellesarealet. Foto: Oslo fengsel. Vis mer

Det neste våpenet han henter ut av kassa er et eksempel på en kniv laget av en barberhøvel.

- Hodet er knekt av og slipt til. Enten mot vegg eller bord. Nok en gang en gjenstand som har et stort skadepotensial og som ikke vil gi utslag ved passering i en metalldetektor.

Han forklarer at innsatte har både tannbørste og barbersaker på cella hvis det ikke er misbrukt tidligere.

Han finner fram en hjemmelaget kniv fra kassa. Arve Martinsen forklarer at det er skaftet på en barberhøvel der barberbladet er smeltet inn så det blir en kniv.

OPPGITT: Arve Martinsen mener det er vanskelig å finne en fornuftig forklaring på hvorfor en innsatt har tilvirket et våpen uten at det skal være snakk om mulig å skulle skade en annen person. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
OPPGITT: Arve Martinsen mener det er vanskelig å finne en fornuftig forklaring på hvorfor en innsatt har tilvirket et våpen uten at det skal være snakk om mulig å skulle skade en annen person. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Det ble funnet skjult inne på en celle og har stort skadepotensial som kuttvåpen. Metallet er så lite at det ikke slår ut ved passering av metalldetektor, sier fengselsveteranen.

Forbannet

Seint på natta 5. august i år, satte Farukh Qureshi seg ned bak tastaturet og tømte sinne og frustrasjon ut i et innlegg på Facebook.

- Det er sjeldent jeg blir forbanna, men når noen kødder med mine kolleger, så blir jeg eitrende forbanna - nok en gang har det skjedd en alvorlig hendelse og god kollega har blitt skadet, skrev Qureshi, som er tillitsvalgt i Oslo fengsel.

FENGSELSBETJENT: Farukh Qureshi slo alarm om forholdene i Oslo fengsel i en Facebook-post etter marerittsommeren, der flere av de ansatte i fengselet har blitt utsatt for fysisk og psykisk vold. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
FENGSELSBETJENT: Farukh Qureshi slo alarm om forholdene i Oslo fengsel i en Facebook-post etter marerittsommeren, der flere av de ansatte i fengselet har blitt utsatt for fysisk og psykisk vold. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Da Dagbladet møtte Qureshi og kollegene hans i forrige uke var han tydelig på hva som er hans største frykt.

- Min største frykt er at vi ender opp med drap på en av våre kolleger.

Ut fra beslagskassa henter Arve ut flere kniver, tilvirkede gafler og negleklippere. .

BEARBEIDET: En neglklipper er gjort om til et stikkvåpen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
BEARBEIDET: En neglklipper er gjort om til et stikkvåpen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Mesteparten av disse tingene som blir laget av legale gjenstander som de har lov til å ha på cella, men som de misbruker og tilvirker til å bli et illegalt våpen, sier Arve.

Dagbladet vil i en serie artikler sette søkelyset på den kritiske situasjonen for ansatte og innsatte i Oslo fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer