Rekordbillig å binde renta

Den høye oljeprisen fører til at fastrenta dumpes til rekordlave nivåer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag sank markedsrentene (swap-rentene) som styrer bankenes fastrenter til rekordlave nivåer. Det fikk BNbank til å sette ny rekord for sine fastrenter:

-  Vi har justert ned rentene i takt med pengemarkedet, sier avdelingsleder Bård Mjøsund.

Også Eiendomskreditt har kuttet renta, og kan tilby ti års binding til under fem prosent:

-  Det er rekordlave nivåer for oss, sier administrerende direktør Svein Erik Buck til Dagbladet.

Øker flytende

Mandag morgen kommer Fokus Bank til å kutte fem- og tiårsrentene med 0,10 prosentpoeng. Sannsynligvis kommer flere storbanker til å følge i fotsporene til Fokus. Paradoksalt nok skjer rentekuttene omtrent samtidig med at bankene øker renta på flytende boliglån:-  Vi merker økt interesse for fastrenter nå som forskjellen til flytende rente minker, sier Buck i Eiendomskreditt.

Mager trøst

Årsaken til de rekordlave rentene skyldes i første rekke den høye oljeprisen. Markedet frykter at høye olje- og bensinpriser skal bremse veksten i USA og resten av verden. Og hvis veksten bremses, bremses sannsynligvis også rentehevningene fra sentralbanksjef Alan Greenspan.

Det får være en mager trøst når du fyller full tank til 12 kroner i helga. Bensinpris opp, renta ned. Samtidig blir krona styrket av den høye oljeprisen. Det gjør det vanskeligere for vår egen sentralbanksjef å øke de flytende rentene i Norge. Det fikk Fokus Bank til å endre rentesyn i går:

-  Vi tror nå at Norges Bank venter til november med å øke rentene, sier sjeføkonom Frank Jullum i banken.