Rekordbillig narkotika i Europa

Cannabis og kokain mest vanlig blant europeerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): EUs narkotikabyrå (EONN) har kartlagt prisene på ulovlige stoffer i de europeiske landene. Prisene har gått ned de siste fem årene og er nå lavere enn noensinne. Analysen viser at gjennomsnittsprisene falt i de fleste land og for de fleste stoffene, i noen tilfeller ble prisene halvert, forteller Årsrapport om narkotikasituasjonen i Europa.

I perioden sank prisene på hasj (19%), marihuana (12%), kokain (22%), brun heroin (45%), amfetamin (20%) og ecstasy (47%) i hele Europa. Ifølge EONN er ecstasy og kokain i dag billigere i enkelte land enn det var på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet.

Tilførsel, renhetsgrad, produkttype og mengde som kjøpes er blant faktorene som påvirker narkotikaprisene.

- Pris er bare én av mange faktorer som virker inn på folks beslutning om å bruke stoffer. Likevel kan vi ikke unngå å se med bekymring på at narkotika faktisk blir billigere over hele Europa. Den endelige kostnaden ved narkotikabruk med tanke på helsevern og skade på våre samfunn bli betydelig, sier styreleder for EONN, Marcel Reimen i en pressemelding.

Kokain og hasj dyrt i Norge

Det er stor forskjell på prisene i landene. Ett gram hasj koster stort sett mellom 5 og 10 euro, men i Portugal er prisen nede i 2,3 euro og den ligger på 12 euro (100 kroner) i Norge.

Kokainen er også dyrest her i landet; den koster over 100 euro per gram i Norge, Romania og Kypros, mens den er nede i 41 euro per gram i Belgia.

Ecstasy koster rundt 3 euro i Litauen og Polen, mens den er oppe i mellom 15 og 25 euro i Hellas og Italia. Svenskene har den dyreste heroinen. Ett gram brun heroin fra Sørvest-Asia koster 141 euro i Sverige, men bare 12 euro i Tyrkia.

Cannabis og kokain er de mest brukte stoffene i Europa. Hele 20 prosent av voksne har prøvd cannabis, det tilsvarer 65 millioner europeere.

EONN anslår at rundt ti millioner europeere har prøvd kokain, det vil si tre prosent av alle voksne mellom 15 og 64 år. Det er historisk høyt i Europa, mens i USA har hele 14 prosent prøvd stoffet.

Overflod av heroin

Afghanistan er verdens overlegent viktigste leverandør av opium. Det er beregnet at landet sto for hele 89 prosent av opiumsproduksjonen i 2005 og det meste av heroinen som brukes i Europa produseres i Afghanistan. I 2004 ble 19 tonn heroin beslaglagt i Europa, en økning på ti prosent fra året før.

Afghanistan produserer så mye opium at EONN frykter et overskudd av heroin på markedet.

- Heroin er ikke lenger et motestoff. Men narkotikaproblemenes epidemiske karakter har lært oss at vi kan få en ny generasjon unge mennesker som kan begynne å bruke heroin, og derfor kan vi ikke ignorere farene som et økende overskudd av heroin har på det globale illegale markedet, sier EONNs direktør Wolfgang Götz.

Mellom 7000 og 8000 mennesker dør hvert år i Europa på grunn av narkotikabruk.

Dette utgjør tre prosent av dødsfallene blant voksne under 40 år. Tallene omfatter bare dødsfall som er direkte forårsaket av narkotikabruk, ikke ulykker, vold eller kroniske sykdommer som er en følge av dette.

BILLIGERE: Narkoprisene synker i Europa.