Rekordblekksprut

Fiskere fra New Zealand har fanget kanskje den største blekkspruten som noensinne er tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den fire meter lange kjempeblekkspruten gikk i garnet ved de avsidesliggende Chatham-øyene utenfor New Zealand. Forskere tror det er det største eksemplaret av arten som noensinne er fanget.

Skrotten av den døde blekkspruten var stertk sakdet da den ble funnet, men forskerne regner med at den ville vært minst fire meter lang, og veid over 70 kilo.

- Det er en veldig stor blekksprut, på størrelse med en fullvoksen mannlig blekksprut, sier marinbiolog Steve O'Shea til nyhetsbyrået Reuters.

Han mener blekkspruten er av arten «Haliphron Atlanticus», en rødlig gelelignende blekksprut som tidligere ikke er registrert i den sørlige delen av Stillehavet. Tidligere funn av arten er bare gjort blant ungdyr på grunt vann i den nordlige delen av Stillehavet. De voskne dyrene antas å leve på 250 meters dyp. Blekkspruten som ble tatt ved New Zealand gikk i garnet på 1000 meters dyp.

- Det er ekstremt dypt, sier O'Shea.

Blekkspruten er en av de mest mangfoldige skapningene i havet, med flere hundre arter spredt over de syv hav. Bare rundt New Zealand finnes det hele 40 arter.

STORFANGST: Den gelelignende blekkspruten antas å være av arten «Haliphron Atlanticus», som kan bli sju meter lang.