Valg 2017

Rekorddårlige resultater for Frp

Høyre og Frp leverer de dårligste resultatene på 30 år. Partiets asylretorikk kan ha vært avgjørende for de rødgrønnes flertall i dagens skolevalg, tror ekspert.

DÅRLIGE RESULTATER: Høyre og Frp fikke færre stemmer i årets skolevalg enn for fire år siden. Valgforsker Johannes Bergh sier grunnen kan være partienes utspill i innvandringsdebatten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DÅRLIGE RESULTATER: Høyre og Frp fikke færre stemmer i årets skolevalg enn for fire år siden. Valgforsker Johannes Bergh sier grunnen kan være partienes utspill i innvandringsdebatten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Regjeringspartiene går tilbake sammenliknet med skolevalget for fire år siden, og dette er de dårligste resultatene deres siden 1989. Det er påfallende fordi Frp var et parti som gjorde det godt blant unge for noen år siden. De fikk ofte mye stemmer i skolevalgene, sier valgforsker Johannes Bergh.

Bergh sier at det er tydelig at Høyre og Frps utspill i asyl- og innvandringsdiskusjoner ikke appellerer til unge velgere.

- Retorikken de har brukt blir ikke tatt godt imot av skoleelevene, men har en større appell til voksne velgere. Likevel er det overraskende at Frp ligger såpass lavt.

Partileder og finansminister Siv Jensen er fornøyd med at partiet forblir tredje størst. Det sier hun til NTB.

– Det har vært tøffe debatter i årets skolevalg. Jeg er stolt av FpU som har kjempet hardt for viktige saker som dyrepoliti i hele landet, eldreomsorg, valgfrihet i skolen, bedre vei og kollektiv, og en fortsatt streng innvandringspolitikk. Det er jeg sikker på vil mobilisere mange til å stemme Frp i dette valget, sier Siv Jensen.

Skifte i aldersprofil

I motsetning til Høyre og Frp, går Ap frem sammenliknet med resultatene fra skolevalget i 2013.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer