Rekorddiamant funnet i Lesotho

478 karat og feilfri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gruvearbeidere har funnet en diamant på hele 478 karat i det lille afrikanske kongedømmet Lesotho, melder BBC News. Den skal være den tyvende største uslipte diamanten som noensinne har blitt oppdaget.

Unik

- Det som gjør denne steinen så unik, er fargen og kvaliteten, forklarer Neil Buxton, en diamantkonsulent ved Den internasjonale diamantforeningen i Antwerp, til Reuters.

- Den har fargen D, som er den høyest rangerte fargen. Vi tror det er en mulighet, en veldig god mulighet, for at vi kan klare å slipe den til en minst hundre karat stor, feilfri, rundslipt diamant. Det vil i så fall bli den første i historien, sier Buxton.

Selskapet Gem Diamands, som eier sytti prosent av gruven, tror imidlertid at den uslipte diamanten kan slipes til en feilfri juvel på hele 150 karat.

Diamanten Koh-i-Noor, som ble tatt fra India og som nå kan beskues i de britiske kronjuvelene, er til sammenligning bare 105 karat, skriver the Telegraph.

Knuser stein

Gruven der den hittil navnløse diamanten på 478 karat ble funnet, er også opphavsstedet til tre av verdens største diamanter, deriblant Lesotho Promise (603 karat), Leteng Legacy (493 karat) og Lesotho Brown (601).

- Det er egentlig en gigantisk utgravning, en åpen gruve der de tar og knuser kimberlitt, materialet som omkranser diamantene. Blant restene finner de altså diamantene, sier Buxton.

Den navnløse diamanten er imidlertid bare en brøkdel av størrelsen til Cullinandiamanten, som ble funnet i 1905. Den var på hele 3106 karat da den ble funnet, og var opphav til the Great Star of Africa, en tåreformet diamant på 530 karat.