Rekorddyre villaer provoserer

Samtidig som antallet hjemløse i Los Angeles skyter i været, selges det luksusvillaer for rekordsummer.

REKORDSALG: Tirsdag meldte Los Angeles Times at denne eiendommen er blitt solgt for 120 millioner dollar. Det regnes som det største salget i Los Angeles' historie. Foto: Mark J. Terrill / AP / NTB Scanpix
REKORDSALG: Tirsdag meldte Los Angeles Times at denne eiendommen er blitt solgt for 120 millioner dollar. Det regnes som det største salget i Los Angeles' historie. Foto: Mark J. Terrill / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble det offentliggjort en rapport som viser at antallet hjemløse i byen Los Angeles har steget med 16 prosent det siste året. Donald Trump mener at det er et syn verdensledere bør spares for «når de kommer for å besøke USAs president».

- Verdensledere kan ikke se slike scener som utfolder seg i Los Angeles og San Francisco, sier Donald Trump til Fox News, og uttaler at situasjonen «ødelegger byene».

Dyre boligkjøp

Samtidig som Trump skaper debatt om de 36 000 hjemløse i Los Angeles, belyses kontrastene mellom de minst og mest privilegerte i byen ved at eiendommer selges for astronomiske summer.

Mandag skrev Variety at Uber-grunnlegger Garret Camp og hans samboer Eliza Nguyen har kjøpt en luksusvilla i Beverly Hills for 72,5 millioner dollar - omkring 650 millioner kroner. Kjøpet er ifølge Variety det dyreste i nabolaget.

Men det er imidlertid ikke det dyreste eiendomskjøpet i Los Angeles denne uka. Tv-produsent Aaron Spellings tidligere hjem, en 5250 kvadratmeter stor villa i Holmby Hills, ble denne uka solgt for 120 millioner dollar - like i underkant av 1,1 milliard kroner -, ifølge Los Angeles Times.

Tidligere har det blitt solgt tre andre boliger for over 100 millioner dollar i Los Angeles, men denne regnes for å være den dyreste gjennom historien.

UOPPMERKSOMME: I New York City Rescue Missions nye kampanjevideo filmes fem mennesker mens de passerer hjemløse på gata. Etterpå får de sjokk når de skjønner hvem den hjemløse er. Video: New York City Rescue Mission Vis mer

Økende forskjeller

Rekordsalget skjer samtidig som Los Angeles står overfor økende forskjeller og en heftig debatt om hvem som mottar fordelene av landets voksende økonomi, skriver The Guardian.

Daglig leder for Union Rescue Mission, Andy Bales, sier at 120 millioner dollar kunne blitt brukt til å huse tusenvis av hjemløse i Los Angeles.

- Alle ønsker bare å feie mennesker bort. Det kommer ingenting godt ut av det, ettersom det ikke er noen steder å flytte dem til, sier han ifølge The Guardian.

- Et perfekt eksempel

Også Uber-grunnlegger Camps boligkjøp vekker oppsikt blant personene The Guardian snakker med i Los Angeles:

- Det er et perfekt eksempel på at de rikeste stjeler fra resten av oss, sier sjåføren Nicole Moore og tilføyer:

- Sjåfører bor i bilene sine. Vi kjemper for rettferdige lønninger. Man kan i det minste dele den rikdommen med menneskene som faktisk har bygget selskapet.

Jusprofessor og ekspert på arbeidsmiljølover ved University of California, Veena Dubal, omtaler Camps boligkjøp som «et slag i trynet» og mener 72 millioner dollar kunne ha vært til god nytte for Uber-sjåfører i kampen om bedre arbeidsvilkår.

- Denne summen kunne ha endret folks liv, sier hun.

- Ødelegger byene

Trump har imidlertid en litt annen innfallsvinkel på situasjonen med økende antall hjemløse i Los Angeles.

- Noen av dem har mentale problemer, og vet ikke at de lever på den måten. Faktisk, kanskje de liker å leve slik. De kan ikke gjøre det. Det ødelegger byene våre.

- Også har du folk som jobber i byene. De jobber i kontorbygninger - og for å komme seg til bygningen, må de oppleve scener som ingen ville ha trodd at var mulige for tre år siden, sier Trump og lover at de tar problemet alvorlig.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 04.12.2012 BARMHJERTIG: NY-politimannen Larry DePrimo kjøpte et par sko til en mann som satt ute i kulda. Her forteller han hvorfor. Video: Reuters Vis mer

Slår tilbake

Selv om Trump ikke foreslår hvordan problemene kan løses, uttaler han at «det kan hende at vi gjør noe for å rydde opp i situasjonen». Uttalelsene har fått lokale politikere til å slå tilbake.

Ordfører Eric Garcetti omtaler uttalelsene som et «billig politisk angrep, som ikke løser de utfordrende problemene», ifølge Los Angeles Times.

Guvernør Gavin Newsom uttaler på en pressekonferanse at Los Angeles og San Francisco sliter mer økonomisk enn nasjonen som en helhet.

- Det skjer mye bra, samtidig som det er et stort problem angående antall hjemløse. Ingen av oss benekter det. Det har utviklet seg over flere år, og det forverrer seg, sier Newsom og sender et stikk til Trump:

- Jeg ser fram til å høre hvordan han skal løse situasjonen. Åpenbart er han nødt til å gjøre betydelige endringer i budsjettet.

KJØPE?: En boligannonse i Sydney har tatt verden med storm den siste tida, og nei, det er ikke det flotte badebassenget som er årsaken. Video: LJ Hooker. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer