Bare halvparten av dem som nå gifter seg går opp kirkegulvet, viser tall fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste.
Andelen foreldre som velger å døpe sine barn i Den norske kirke var i 2002 på 68,2 prosent. Tallet har sunket med mer enn 17 prosentpoeng siden 1960, og 2002-tallet var det laveste tallet noensinne, skriver Aftenposten.
68 prosent av de unge valgte å konfirmere seg i kirken i 2002, og det var en nedgang på 13 prosentpoeng siden 1990.
Forskningsleder Ole Gunnar Winsnes ved Stiftelsen Kirkeforskning (KIFO) mener nedgangen i stor grad er et storbyfenomen, og viser til at bare litt over hvert fjerde ektepar i Oslo nå gifter seg i kirken.
- Individualiseringen er kommet lenger i storbyen. Urbane mennesker føler seg mer fristilt i forhold til gamle tradisjoner. De insisterer på at det er deres valg, ikke foreldrenes eller slektens, sier Winsnes.
Forskningslederen mener også at homofilidebatten kan ha påvirket folk til å tenke at kirken tar konservative standpunkt, og tror også at trender og moter spiller inn.
Winsnes tror også det har en del å si at det i dag finnes mange gode alternativer til kirkens seremonier.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger