Rekordframmøte i Chavez-avstemning

Massivt frammøte i folkeavstemningen om framtida til Venezuelas president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valglokalene skulle opprinnelig stenge klokka seks, men den nasjonale valgkommisjonen bestemte at i går kveld at lokalene ikke skulle stenge før ved midnatt (06 norsk tid).

- På grunn av rapporter om at det rundt om i landet fortsatt er et stort antall venezuelanere som ønsker å stemme, har vi bestemt at avstemningen skal utvides til midnatt, sa Jorge Rodriguez i det nasjonale valgrådet søndag kveld.

Men da klokken passerte midnatt pågikk fortsatt avstemningen. De foreløpige resultatene er ventet få timer etter at lokalene stenger.

«Vi vil stemme», ropte hundrevis av mennesker ved et av valglokalene i Caracas.

Mange av landets 14 millioner registrerte stemmeberettigede måtte vente over seks timer før de fikk avlagt stemme. Noen av dem ventet mer enn ti timer.

- Dette er utrolig. Jeg har nettopp lest ferdig en bok, jeg har fått nye venner, jeg har til og med kranglet og blitt venner igjen med kjæresten min mens jeg har ventet på å stemme, sier den 20 år gamle studenten Ana Vazquez.

«Ja» eller «nei»

Venezuelanerne gikk til stemmelokalene for å gi president Hugo Chavez fornyet tillit - eller avskjed på grått papir. Velgerne svarte «ja» eller «nei» på følgende spørsmål: «Er du enig i å annullere det folkelige mandatet til president Hugo Chavez for den nåværende presidentperioden?».

- Dette er det største oppmøtet jeg noen gang har sett, sa USAs tidligere president Jimmy Carter i går kveld.

Carter er i Venezuela som valgobservatør.

- Det står tusenvis av mennesker i kø, de venter tålmodig uten noe opptøyer, føyde han til.

Drept

Men en 28 år gammel kvinne ble skutt og drept da væpnede menn åpnet ild mot personer som sto i kø foran et valglokale i en fattig del av hovedstaden Caracas. 12 andre ble såret i angrepet.

- Det vi vet er at folk sto i kø for å stemme da noen personer på motorsykkel åpnet ild, sa sjef for brannvesenet i Caracas, Rodolfo Briceno, søndag kveld.

For å vinne avstemningen må opposisjonen få minst like mange eller flere enn de 3,76 millioner stemmene som Chavez fikk da han ble gjenvalgt i 2000.

Mer enn 14 millioner stemmeberettigede, av en befolkning på rundt 25 millioner, skulle avgjøre spørsmålet. På mer enn 8.000 valgsentre var 20.000 avstemmings-PCer satt opp. Velgerne avga stemme ved å trykke på PC-skjermen.

Dersom Chavez taper valget, vil han umiddelbart overlate makten til visepresidenten. Deretter skal det holdes et nytt presidentvalg innen 30 dager. Men Chavez har tidligere sagt at han kommer til å stille som presidentkandidat dersom det blir et nytt valg. Venezuelas høyesterett har imidlertid ennå ikke avgjort om grunnloven åpner for at Chavez kan stille.

(NTB)