Rekordhøye dødstall i Irak

Den sivile befolkningen er krigens tapere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For hver dag som gikk i oktober ble 120 sivile irakere drept. I alt døde 3 709 den måneden, mot 3 345 i september og 3 000 i august. Det går ikke rett vei i det krigsherjede landet.

«Den sivile befolkningen fortsetter å være offer for terrorangrep, bombeangrep, skuddveksling mellom rivaliserende grupperinger, kidnappinger, militære operasjoner, kriminalitet og politivold,» heter det ifølge BBC i en rapport fra FN.

Dumpes

Rapporten forteller at det stadig oftere dumpes kropper rundt om i Bagdad. Mennesker som har vært savnet i en tid før de dukker opp døde, på gata, uten forklaring. I september og oktober ble 3 253 personer funnet på denne måten.

«Hundrevis av kropper dukker fortsatt opp i forskjellige deler av Bagdad, med håndjern, bind for øynene og med tydelige tegn på tortur og henrettelses-lignende drapsmetoder,» står det i rapporten.

Vitner forteller at det ofte er folk i politiuniformer som kommer med likene, og FNs rapport stiller spørsmålstegn ved politiets integritet:

«Vi hører stadig rapporter om militser og dødsskvadroner som opererer innen politiet eller i samarbeid med dem. De blir oftere beskyldt for kidnapping, tortur, mord, bestikkelser, utpressing og tyveri.»

Flyktninger

KRIGENS TAPERE: Stadig flere flykter landet, og dødstallene stiger i dagens Irak. Foto: Reuters
KRIGENS TAPERE: Stadig flere flykter landet, og dødstallene stiger i dagens Irak. Foto: Reuters Vis mer

Angrep på skoler skjer også stadig oftere, og lærere og ansatte ved utdanningsdepartementet er hyppige mål. Hittil i år har 300 mistet livet, og 1 158 blitt såret.

I år har rundt 1.6 millioner irakere flyktet til Syria og Jordan. Med en økning i volden den siste tiden har flyktningestrømmen eskalert, og hver måned flykter nå rundt 100 000 irakere til nabolandene. 

Ifølge Reuters har også 420 000 irakere blitt drevet på flukt internt i landet siden februar i år.