Rekordhøyt kokainbruk i Sverige

Hver femte person som ble tatt for bruk av narkotika i Sverige i 2018 testet positivt for kokain.

KOKAINBESLAG: En kartlegging utført av sju svenske medier viser et rekordhøyt kokainbruk i Sverige. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KOKAINBESLAG: En kartlegging utført av sju svenske medier viser et rekordhøyt kokainbruk i Sverige. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer fram etter en felles kartlegging utført av sju svenske medier. Det er fire ganger så mange som for sju år siden.

Forbedrede blodprøver legges til grunn for noe av økningen, men beslag gjort av politi og tollvesenet øker.

I fjor gjorde politiet over 3.700 beslag, som er nesten fire ganger så mange som i 2012.

Tollvesenet gjør nå mellom 250 og 350 beslag i året. I 2012 lå snittet på under 100 beslag.

I tillegg har antall obduksjoner der kokain er dødsårsaken økt.

I fjor ble det registrert 20 slike tilfeller, som ifølge SVT er «betydelig» flere enn tidligere år, da det bare har vært snakk om enkelte kokaindødsfall.

- Det er et annet scenario enn hva vi har sett tidligere. Det tyder på at bruken av kokain har flyttet på seg fra partyscenen til den mer vanlige misbrukeren, sier Robert Kronstrand, som er forsker ved svenske Rättsmedicinalverket til SVT.

Politiet ser økningen som en indikator på at det har vært en økning i spredningen av kokain. Det sier Stewe Alm, politiets ekspert og analytiker ved NOA til kanalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer