Rekordhøyt tilbud til bøndene

Men bondelagslederen får kjeft for å snakke ned kravet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre regjeringspartiene skal ha blitt enige om å tilby over 1,5 milliarder kroner i årets landbruksoppgjør. Det blir dermed et rekordhøyt tilbud til bøndene staten legger fram kl. 11 i formiddag.

Seint i går kveld ble det klart at det er enighet innad i regjeringspartiene om tilbudet i jordbruksoppgjøret.

NRK meldte at tilbudet fra staten skal være på drøyt en  milliard kroner, mens avisa Nationens kilder har bekreftet at tilbudet strekker seg til over halvannen milliard og at beløpet skal ligge på om lag halvparten av de 3,3 milliardene bøndene har krevd i årets landbruksoppgjør.

- Jeg er fornøyd med at det er blitt enighet om rammene for tilbudet i jordbruksoppgjøret, sier parlamentarisk leder i Sp, Lars Peder Brekk, til NTB.

- Det er bra at regjeringspartiene er blitt enige. Jeg håper det resulterer i et skikkelig godt tilbud som det er mulig å starte forhandlinger på, sa generalsekretær Harald Milli i Norges Bondelag til NTB i går kveld.

Uro om minstetilbud

Bondelagets leder Bjarne Undheim  har krevd et tilbud på minimum en milliard kroner for i det hele tatt å gå inn i forhandlinger. Han har fått mye kritikk fra egne rekker, som har oppfattet det ultimatet som om bondelagslederen undergraver sitt eget krav.

Statens tilbud til bøndene i jordbruksoppgjøret er blitt utsatt flere ganger fordi det har vært stor uenighet internt i regjeringen om tilbudets størrelse.

 KRAVET:  Leder i Norges Bondelag, Bjarne Undheim, overrekker bøndenes krav på 3,3 milliarder kroner til statens forhandlingsleder Per Harald Grue. I formiddag konmmer statens tilbud på drøyt halvannen milliard. Foto: SARA JOHANNESSEN, SCANPIX.
KRAVET: Leder i Norges Bondelag, Bjarne Undheim, overrekker bøndenes krav på 3,3 milliarder kroner til statens forhandlingsleder Per Harald Grue. I formiddag konmmer statens tilbud på drøyt halvannen milliard. Foto: SARA JOHANNESSEN, SCANPIX. Vis mer

Striden har stått mellom Sp på den ene siden og Ap og SV på den andre. Flere har spekulert i om regjeringssamarbeidet ville sprekke på grunn av uenighetene.

Onsdag la Senterpartiets stortingsgruppe et sterkt press på partileder Åslaug Haga og de andre Sp-statsrådene i regjeringen for å redde bondeoppgjøret.

Bøndene krever rekordhøye 3,3 milliarder kroner i årets oppgjør. Fjorårets krav var på 2,1 milliarder kroner. Bøndene har varslet aksjoner rundt om i hele Norge dersom tilbudet fra staten ikke blir bra nok.
Utmelding
Men allerede før statens tilbud er lagt fram, er det uro innad i Bondelaget. Flere tillitsvalgte har lagt ned sine verv og andre truer med utmelding i protest mot ledelsen, skriver Nationen.

De har liten forståelse for at ledelsen har «snakket ned» sitt eget krav ved å antyde at de bare godtar å starte forhandlinger dersom tilbudet ligger på drøyt en milliard kroner.

11 av 15 medlemmer i styrene i de tre bondelagene på Averøy legger ned sine verv inntil videre i protest, og det er også mange andre steder sterke reaksjoner, blant annet i Vesterålen.

Også andre fylkesledere rundt om i landet reagerte svært negativt på bondelagsleder Bjarne Undheims utspill om at et tilbud på en drøy milliard er nok for å sette seg ved forhandlingsbordet. (NTB).