Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sommervarme i Norge:

Rekordjakten fortsetter: Melder over 20 grader

I Atlanterhavet ligger den tropiske orkanen Helene. Den kan skape nye sommerdager i Norge kommende uke.

ET SISTE BAD: Kommende uke kan det bli opp mot 20 varmegrader i Sør-Norge. Kanskje er det duket for årets siste bad? Foto Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ET SISTE BAD: Kommende uke kan det bli opp mot 20 varmegrader i Sør-Norge. Kanskje er det duket for årets siste bad? Foto Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når det kommer til høstværet i Norge, gjelder det å holde tunga rett i munnen. Først lavet snøen ned ved Sognefjellshytta i Oppland, så jaktet vi sommerdagsrekord med en ny varmebølge, før det forrige uke ble slått flomalarm på Sør- og Østlandet.

Nå er vi inn i en ny innholdsrik periode med vær.

Tirsdag var det nordlysforhold over hele Norge, mens slutten av neste uke kan by på en ny varmebølge. Dermed fortsetter jakten på sommerdagsrekorden.

- Det er noen antydninger til det, ja, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Marit Berger.

Orkanen Helene

I Atlanterhavet ligger det nemlig en orkan som etter hvert vil dreie mot nordøst, og potensielt ta med seg varmluft til Skandinavia. Og da snakker vi ikke om Florence - som har ført til evakuering av én million mennesker i USA - men den tropiske orkanen Helene.

Det har fått danske Ekstra Bladet til å rapportere om« drømmeprognoser» og opp mot 25 grader kommende uke.

- Betyr det at Norge vil kjenne smaken av sommervarme også?

- Vi kan vel ikke være så mye dårligere enn danskene, sier Berger og fortsetter:

- Det ser ut til at det kan bli opp mot 20 grader her også. Da er det særlig Østafjells det blir best, mens Vestlandet sannsynligvis vil rammes av restene og få en del nedbør.

Bergers analyser støttes også av værmeldingtjenesten StormGeos prognoser. Torsdag kommende uke melder de at det vil bli 21 grader i Oslo, 23 grader i Drammen, 22 grader i Skien, 20 grader i Kristiansand, 21 grader i Lillehammer og 21 grader i Stavanger.

Også søndag kommende uke ser det ut til at graderstokken bikker 20 grader i store deler av Sør-Norge.

TRE ÅRSTIDER PÅ EN GANG: Bli med på en fantastisk biltur over Hardangervidda. Videoen er en del av Dagbladet web-tv-serie allenorgeshemmeligheter.no. Video: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer Vis mer

- Må ta forbehold

Men før innbyggerne i Sør-Norge hopper i taket av jubel, vil Berger understreke at vi må ta noen forbehold.

- Dette er helt fram i slutten av prognosene våre. Så vi må ta noen forbehold om at det kan endre seg mye før den tid.

I starten av september kunne Meteorologisk institutt melde at vi har hatt 100 nordiske sommerdager hittil i år. Dagene etter kom det nye sommerdager, som har ført til at tallet er oppjustert til 103 sommerdager.

Dermed jakter vi på rekorden fra 1947 på hele 104 nordiske sommerdager.

- Hvis det kommer dager med 20 grader neste uke, er det mulighet for å tangere - og kanskje til og med passere den rekorden. Men det kommer an på hvor mange dager været holder seg, sier Berger og legger til:

- Vi kan i hvert fall ikke klage på at vi har hatt en kald sommer i år.

Sommermåneden september?

Men muligheten for sommervær i september kommer ikke overraskende på meteorologene. Søndag kunne Meteorologisk institutt melde at «årets første høstmåned er på vei til å bli den siste sommermåneden».

Meteorolog Geir Ottar Fagerlid sa at det er vanskelig å gi noe klart svar, men tendensene i Norge er klare.

- Hvis vi ser på temperaturutviklingen siden 2000 og fram til 2017, har temperaturen for september i snitt økt med 1,2-1,8 grader, og nærmer seg normalen for juni, sa Fagerlid og konkluderte:

- September er etter normalen varmere enn mai de fleste stedene i landet.

Nordlys og variert vær

Så over til de sikreste værmeldingene. Tirsdag var det nordlysforhold over hele Norge, men utsikten ble ødelagt av skyer i noen deler av landet. Særlig var det Hedmark, Oppland og nordlige deler av Nordland som hadde grunn til å finne fram fotokameraet.

Nordlys, eller ikke: Sør-Norge kan kose seg med finvær denne uka.

- Det ser ganske bra ut fram til helgen. De vil nok kunne se sola, men det kan også bli noe vind. Været ser imidlertid ut til å bli mer skiftende til helgen, sier Berger.

- Ellers kommer det en del pålandsvind og bygevær på Vestlandet, som følger kysten nordover. Det blir nok ganske grått på Vestlandet, og litt mer vekslende i Nord-Norge.

- Og med dét kan vi vel konkludere med at Norge + vær = ustabilt?

- Ja, det er vel ganske typisk for landet vårt. Ettersom vi ligger i det såkalte Vestavindsbeltet, kan det skifte mye, avslutter Berger.

Hele Norges coronakart