BITENDE KALDT: - Vinden tar vekk den beskyttende varmen som vi har nær huden, dermed vil den følte temperaturen bli langt lavere enn den reelle, forteller Stein Øyenes, 1. konsulent ved værvarslinga for Nord-Norge. Her er båten «Robris» på vei inn Rypefjord i går. I Båtsfjord ble det satt ny kulderekord med 24 minusgrader i går. Foto: Bjørn Egil Jakobsen / Finnmark Dagblad
BITENDE KALDT: - Vinden tar vekk den beskyttende varmen som vi har nær huden, dermed vil den følte temperaturen bli langt lavere enn den reelle, forteller Stein Øyenes, 1. konsulent ved værvarslinga for Nord-Norge. Her er båten «Robris» på vei inn Rypefjord i går. I Båtsfjord ble det satt ny kulderekord med 24 minusgrader i går. Foto: Bjørn Egil Jakobsen / Finnmark DagbladVis mer

Rekordkulde i Finnmark i dag

Karasjok kan få ned mot 50 effektive kuldegrader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er bitende kaldt i vårt nordligste fylke i dag.

Karasjok kan få ned mot 50 effektive kuldegrader, og i kystbyen Hammerfest blir effekten nesten 30 minusgrader. I Båtsfjord ble det i går satt ny kulderekord med 24 minusgrader. Når man får slike temperaturer blir det «jævelsk kaldt», melder Finnmark Dagblad.

«Huttetu så kaldt» skriver avisa og fastslår at det blir rekorkulde på samenes dag, som i dag altså må feires i bitende kulde.

Følt kulde Kulda som har slått inn over Finnmark fortsetter, og kombinert med vind blir mandagen en svært kald dag mange steder, ifølge meteorologene. Kaldest blir det i Karasjok med ned mot 40 kuldegrader. Kombinert med vind, kan det bety temperaturer ned mot 50 effektive kuldegrader, ifølge vindavkjølingsindeksen.

- Vinden tar vekk den beskyttende varmen som vi har nær huden, dermed vil den følte temperaturen bli langt lavere enn den reelle. Jeg kan ta et eksempel. Her i Tromsø var det 18 minusgrader i morges. Men med frisk bris var den følte temperaturen ned mot 30 minusgrader, forteller Stein Øyenes, 1. konsulent ved værvarslinga for Nord-Norge til Dagbladet.

Mens det i indre strøk er ventet frisk bris, når vinden opp mot stiv kuling på utsatte steder i Vest-Finnmark i dag. Ut på dagen vil det avta til frisk bris, men på Nordkapp er det ventet en økning til kvelden igjen. 15 minusgrader og sterk kuling kan bety 30 effektive kuldegrader.

POLARBASEN: Kaldt ved Polarbasen i Hammerfest. Foto: Bjørn Egil Jakobsen / Finnmark Dagblad
POLARBASEN: Kaldt ved Polarbasen i Hammerfest. Foto: Bjørn Egil Jakobsen / Finnmark Dagblad Vis mer

Øyenes forteller at det har vært nær rekordmålinger ved flere av Finnmarks målestasjoner. For eksempel var det i natt den nest kaldeste temperaturmålingen noensinne, med minus 16,7 grader på Fyrholmen fyr. Rekorden er fra 1. februar 1966 med 18,4 minusgrader.

- Ned mot 40 minusgrader Statsmeteorolog Øyvind Johnsen bekrefter overfor Dagbladet at det kan bli svært kaldt en rekke steder i Nord-Norge i dag. Han forteller at det i Tromsø var nær en ny kulderekord i natt: Bare 0,2 grader fra å slå rekorden fra 3. februar 1966 da det ble målt minus 18,4 grader.

- 18 minus er svært kaldt for denne tida i Tromsø. Når det blir ned mot minus tjue grader helt ute på kysten, blir den følte temperaturen fort veldig mye kaldere. Med stiv kuling kan det bety at den følte temperaturen blir ned mot tredve minusgrader, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen til Dagbladet.

Han forteller at det i morgentimene i dag ble målt 36 minusgrader i Karasjok. Han mener temperaturen iløpet av dagen kan strekke seg ned mot 40 minusgrader.

- Akkurat nå ser jeg ikke at det skal komme mye vind, men bare litt vind kan gjøre den følte temperaturen veldig mye kaldere. Bare med den vinden vi nå ser, kan temperaturene komme ned i 45 minusgrader i Karasjok. Kommer det mer kan det bli enda kaldere, sier statsmeteorologen til Dagbladet, og utelukker ikke «følte» temperaturer ned mot femti minusgrader.

Rekordmålingen i Karasjok er 51,4 minusgrader og er fra 1. januar 1886.

- Plussgrader langs kysten Sørover blir det langt høyere temperaturer. I midt-Norge blir det ganske mildt mange steder, i kystområdene ved Møre og Romsdal og i Trøndelag er det pluss grader, og langs hele vestlandskysten blir det også mildt, ifølge statsmeteorologen.

FROSTRØYK: Foto: Bjørn Egil Jakobsen / Finnmark Dagblad
FROSTRØYK: Foto: Bjørn Egil Jakobsen / Finnmark Dagblad Vis mer

- På Sør- og Østlandet blir det heller ikke veldig kaldt. Men vi kan få nattetemperaturer ned mot femten minusgrader i indre strøk, sier Johnsen.