Rekordlang mekling hindret avisstreik

Det blir ingen streik blant norske avisjournalister etter at partene ble enige 28 timer på overtid. Aldri før har en overtidsmekling drøyd så lenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har vært på kanten av brudd og streik mange ganger i løpet av prosessen, sier Norsk Journalistlags leder Olav Njaastad, som er mest fornøyd med at NJ fikk gjennomslag for en forbedret avtale om journalisters opphavsrett.

- Vi er glade for å ha kommet fram til enighet, trass i svært forskjellig utgangspunkt, særlig om opphavsretten. Det ligger i sakens natur at en i slike situasjoner strekker seg noe lengre enn ønskelig, men vi har ikke problemer med å anbefale resultatet, sier Norske Avisers Landsforenings formann Helge Simonnæs.

Overtidsmekling i 28 timer uten pause ble notert som uoffisiell rekord ved Riksmeklingsmannens kontor, men ingen av partene mener at dette frister til gjentakelse.

- Det tok altfor lang tid. Arbeidsgiverne viste ikke reell forhandlingsvilje før meklingsfristen gikk ut natt til tirsdag, og da sto alle de kompliserte spørsmålene igjen. Mye kunne vært avklart før innspurten, sier Njaastad.

NAL-formann Helge Simonnæs avviser at arbeidsgiverne drev uthalingstaktikk, og sier at det hele tiden ble ført reelle forhandlinger.

- På grunn av de kompliserte opphavsrettsforhandlingene kom vi sent i gang med de økonomiske kravene. Derfor tok sluttfasen så lang tid, sier han.

Meklingsmann Elisabeth Stenwigs skisse, som ble lagt fram klokka 04 i natt, ble godtatt med ti mot fire stemmer i NJs landsstyre.

- Dette skyldes først og fremst at det er økonomiske svakheter i løsningen. Vi kom ikke så langt som ønskelig med lavlønnstillegg og vederlagssatser for gjenbruk av stoff, og vi måtte gi opp kravet om en ekstra ferieuke, sier NJ-lederen.

Journalistene har i mange år hatt en avtalefestet ekstra ferieuke på grunn av uregelmessig arbeidstid, og arbeidsgiverne har blankt avvist å føre dette videre når ferien i resten av arbeidslivet økes fra fire til fem uker.

Journalistene får et generelt lønnstillegg på kr 3315 til alle, med mer til de aller lavest lønte, og økte satser for helgearbeid.