Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA:

Rekordlang narkotunnel avslørt

«Baja Metro» er den lengste smuglertunnelen oppdaget på den sørvestlige grensa mellom Mexico og USA.

LANG: Myndighetene i USA har funnet en 1,3 kilometer lang smuglertunnel, som går fra Tijuana i Mexico til San Diego i USA. Reporter: Christian Wehus. Video: CNN. Vis mer

21 meter under bakken har narkotika blitt smuglet fra Mexico og over den amerikanske grensa.

Amerikanske myndigheter har oppdaget den lengste smuglertunnelen noensinne, som strekker seg over en kilometer fra et område ved flyplassen i Tijuana og inn i San Diego i USA.

Den nest lengste tunnelen ble oppdaget i 2014 og var 904 meter lang.

TUNNEL: Amerikanske myndigheter har funnet den lengste smuglertunnelen mellom Mexico og USA. Foto: Drug Enforcement Administration via AP/ NTB Scanpix
TUNNEL: Amerikanske myndigheter har funnet den lengste smuglertunnelen mellom Mexico og USA. Foto: Drug Enforcement Administration via AP/ NTB Scanpix Vis mer

Sofistikert

Amerikansk grensekontroll beskrive tunnelen som den mest sofistikerte de har sett, med et omfattende jernbane- og vognsystem for å raskt transportere narkotika, luftventilasjon og høyspente elektriske kabler og paneler.

Tunnelen, kalt «Baja Metro» av grenseagentene, hadde også en heis ved inngangen og et kompleks dreneringssystem.

Det var onsdag denne uka at amerikanske grensemyndigheter avslørte funnet, men det er fem måneder siden inngangen til tunnelen ble oppdaget nær det nordøstlige hjørnet av Tijuanas flyplass.

Grensekontrollagent Lance LeNoir beskriver krevende forhold og forteller at det tok tid å kartlegge den 1300 meter lange tunnelen.

- Jeg kan ha forlatt deler av sjelen min i den tunnelen, sier han til San Diego Union Tribune.

Han legger til at arbeidet hans aldri er ferdig.

- Jeg vil vedde på at de akkurat nå bygger flere tunneler, sier han.

- Vil bli ubrukelig

I en pressemelding fra toll- og grensekontrollen i USA kommer det fram at tunnelen ble oppdaget seint i august i fjor.

Skjult av en liten industribygning, går tunnelen nordover inn i USA, før den svinger svakt til vest og strekker seg hele 1240 meter fra den amerikanske grensa.

- Jeg er glad for at denne narkotunnelen har blitt oppdaget og vil bli gjort ubrukelig for smugling over grensa, sier Aaron M. Heitke ved grensekontrollen, som skryter av sine ansattes innsats.

Tunnelen, som ble avslørt etter månedsvis med etterforskning, er omtrent 1,67 meter høy, 0,6 meter bred og har en gjennomsnittlig dybde på 21 meter fra overflaten. Det var en avlegger fra hovedtunnelen som ble oppdaget omtrent én kilometer inn i USA.

- Mens underjordiske tunneler ikke er en ny forekomst langs grensen mellom California og Mexico, demonstrerer den sofistikerte tunnelen og lengden på den en tidkrevende innsatsen transnasjonale kriminelle organisasjoner vil gjøre for å legge til rette for smugling over landegrensene, sier Cardell T. Morant, fungerende spesialagent med ansvar for Homeland Security Investigations i San Diego.

SMUGLING: Det er gjort flere forsøk på å smugle narkotika inn i fengsel, men neppe så teknologisk som dette. Reporter: Christian Wehus. Video: CNN. Vis mer

Har vært i bruk

Ingen har blitt pågrepet og det har ikke blitt gjort beslag i forbindelse med oppdagelsen.

- Da den ble oppdaget nådde ikke tunnelen overflaten inn i USA, men bevis peker sterkt på at tunnelen tidligere har vært i drift, sier Heitke ifølge San Diego Union Tribune.

Foreløpig er ikke etterforskerne sikre på hvor mange år tunnelen har vært i bruk.

- Selv om ingen pågripelser eller beslag er gjort, er dette en pågående etterforskning, og jeg er sikker på at arbeidsstyrken vil forfølge de kriminelle som er koblet til denne tunnelen aggressivt, sier han.

Mot enden av hovedtunnelen fant agentene mer enn 100 sandsekker og hauger med jord som blokkerte den mistenkte tidligere utgangen.

- Oppdagelsen er en annen drastisk påminner om hvor seriøst narkotikaproblemet er og hvordan karteller vil ta risker og bruke uendelige mengder penger for å få dødelig narkotika som fentanyl og metamfetamin inn til USA, sier spesialagent John Callery til avisa.

RØMMER FRA FENSEL: Dette er de siste bildene av den beryktede narkobaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán, og er fanget opp av overvåkningskameraet i cella hans i Mexico. Narkobaronen rømte i 2015, og ble i fjor stilt for retten i USA. Video: Reuters Vis mer

Spektakulær rømning

Ifølge San Diego Union Tribune er dette den 72. tunneloppdagelsen i San Diego-området siden 1993.

Et annet eksempel på smuglernes oppfinnsomhet og ressursstyrke, er da narkobaronen Joaqin «El Chapo» Guzman - som nå sitter fengslet i USA på livstid, klarte å rømme fra fengsel i Mexico.

«El Chapo» - «småen» på norsk - klarte å rømme fra høysikkerhetsfengselet Altiplano gjennom en flere kilometer lang tunnel fra badet på cellen sin.

Overvåkningsvideoen som myndighetene i Mexico offentliggjorde viste hvordan Joaquín «El Chapo» Guzmán vandret rundt i cella, mens han pakket sammen eiendelene sine rett før han rømte.

Narkokongen skiftet sko før han forsvant ned i tunnelen via et 10 meter dypt hull ned i bakken. Hullet tok han ned til en kilometer lang tunnel som hadde både belysning og et ventilasjonssystem.