STIGER FORTSATT:  Boligprisveksten vil holde seg høy også neste år, men deretter vil det flate ut tror analyseselskapet Pöyry. Foto: Henning Lillegård
STIGER FORTSATT: Boligprisveksten vil holde seg høy også neste år, men deretter vil det flate ut tror analyseselskapet Pöyry. Foto: Henning LillegårdVis mer

Rekordlav rente i to år til

Men boligfesten nærmer seg slutten, spår analysebyrå. Se hvor prisene øker mest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det økonomiske analyseselskapet Pöyry legger i dag fram sine prognoser for norsk økonomi de neste tre årene.

Dette er hyggelig lesning for deg med stort boliglån. Byrået har tro på at den rekordlave renta vil holde seg i to år til.

Årsaken til den lave renta der derimot ikke så hyggelig, men skyldes den vanskelige situasjonen i verdensøkonomien.

Byrået «føler seg relativt sikre på» at den tøffe situasjonen i verdensøkonomien vil fortsette fram til 2014. Det innebærer at renta i Norge må holdes lav.

- Vi antar at styringsrentene vil holde seg under 2 prosent til og med 2013. Først mot slutten av 2014 og i 2015 vil da den ta seg opp, skriver Pöyry.

Flater ut Den lave renta gjør at analysebyrået har tro på vekst i boligmarkedet en stund til, før det så vil flate ut.

- I hvert av de to siste årene har boligprisveksten vært på over 8 prosent. Vi tror boligprisene vil fortsette å øke fram til 2015, skriver byrået.

Anslaget for i år og neste år er riktignok noe lavere enn de to siste årene.

For 2012 er anslaget 7,7 prosent. I 2013 tror vi veksten vil bli 6,7 prosent. Deretter venter de at prisveksten vil avta til 4,9 prosent vekst i 2014 og og bare 2,3 prosent i 2015.

En av grunnene til at boligprisveksten avtar noe, er at boligbyggingen, som har vært lav i flere år, vil ta seg opp.

- Mens det i 2010 ble igangsatt bygging av vel 21 000 boliger, ble det i 2011 igangsatt nesten 28 000, en økning på 31 prosent. Mange av disse vil trolig komme på markedet i løpet av 2012. Vi forventer at igangsettingen av nye boliger vil ta seg opp ytterligere de nærmeste årene og bidra til stort tilbud av boliger mot slutten av prognoseperioden, skriver byrået.

Regionale forskjeller De regionale variasjonene i boligprisene vil holde seg.

Byrået tror ytterpunktene vil være Hedmark med lav prisvekst og Buskerud med sterk prisvekst, mens Oslo trolig vil få en prisutvikling noe over landsgjennomsnittet.

De regionale forskjellene skyldes forskjellene i befolkningsutviklingen i kombinasjon med nybygging.

Jo sterkere befolkningvekst desto sterkere boligprisvekst venter byrået.

REGIONALE FORSKJELLER:  Pöyry tror veksten i boligprisene vil avta fra 2014. De venter store regionale forskjeller. Oversikt fra Pöyry
REGIONALE FORSKJELLER: Pöyry tror veksten i boligprisene vil avta fra 2014. De venter store regionale forskjeller. Oversikt fra Pöyry Vis mer

Basert på forventet befolkningsvekst og statistikk for nybygg venter byrået fortsatt stekt befolkningsvekst i oljefylket Rogaland, og i Oslo. Den svakeste veksten ventes i innlandet.

-Nedgang - Det bildet Pöyry tegner er ganske likt det vi ser for oss. Vi tror veksten i boligprisene gradvis vil vokse mindre. Jeg ser også for meg at det kan bli en korreksjon ned i boligprisene et par år fram i tid, sier sjefsøkonom i Nordea Steinar Juel til Dagbladet.

Sjefsøkonomen tror til og med boligprisene kan komme til å stagnerer tidligere enn det Pöyry legger til grunn.

- Jeg tror vi kan få en litt langsommere prisoppgang enn det de sier, og at vi kan få en korreksjon, en nedgang i boligprisene, før 2016, sier han.

Årsaken er ifølge Juel først og fremst at renta vil begynne å stige, dernest at boligprisene allerede er så høye.

- Det vil være grenser for hvor mye de kan gå opp. Når prisene er så høye er de også mer sårbare for renteøkninger, sier han.

Juel ser også tegn til at den internasjonale økonomien er i ferd med å stabilisere seg.

- Vi ser at finansmarkedet internasjonalt stabiliserer seg. Vi har ikke den situasjonen vi har hatt i det siste hvor det er stadige forverringer, sier han.

Også seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB tror boligprisveksten vil avta.

- Vi ser for oss at den skal avta, men forventer fortsatt vekst de nesteårene. Neste år forventer vi en vekst på 7,5 prosent, i 2014 3 prosent før vi ser for oss et lite fall ned 0.5 prosent i 2015, sier hun.

STAVANGER PÅ TOPP:  Av noen utvalgte byer er det i Stavanger byrået venter størst vekst i boligprisene. Tabell fra Pöyry.
STAVANGER PÅ TOPP: Av noen utvalgte byer er det i Stavanger byrået venter størst vekst i boligprisene. Tabell fra Pöyry. Vis mer