Rekordlite sjøis:
- Urovekkende

Den kraftige isreduksjonen kan by på flere alvorlige konsekvenser, ifølge klimaeksperter.

ALVORLIG: Sjøisen som mangler i Arktis tilsvarer et område som nesten er like stort som India. Foto: Reuters / NTB
ALVORLIG: Sjøisen som mangler i Arktis tilsvarer et område som nesten er like stort som India. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden starten av juni har sjøisen globalt vært rekordlav. Det skriver Meteorologisk institutt i en pressemelding tirsdag.

I Antarktis, hvor vinteren går mot slutten, er det årlige maksimumsnivået det laveste som noen gang har blitt målt.

Etter årets vintersesong i Antarktis er det 3,07 millioner kvadratkilometer mindre sjøis enn det var i rekordåret 2014. Det tilsvarer et areal nesten like stort som India, som har et areal på 3,29 millioner kvadratkilometer.

- Det vi ser nå er ikke naturlige variasjoner av isutbredelsen, men en nedgang etter måneder med rekordlavt isdekke i Antarktis. Dette er en svært urovekkende utvikling, sier klimaforsker Signe Aaboe.

Vintersesongen på den sørlige halvkule etterlater sjøisen i en dramatisk tilstand. Lite sjøis kan påvirke temperaturen i havet, værsystemer og akselerere den globale oppvarmingen, ifølge instituttet.

SJELDENT SYN: Et enormt isfjell har nylig brutt ut fra Antarktis. Isfjellet er på størrelse med tre ganger Oslo kommune. Foto: AP Vis mer

- Stor margin

Tirsdag melder også USAs nasjonale snø- og isdatasenter (NSIDC) at havisen rundt Antarktis sannsynligvis hadde et rekordlavt overflateareal da den var på sitt største denne vinteren, og viser til en foreløpig analyse av satellittdata.

Den sørlige halvkule er på vei over i vårmånedene nå, og i løpet av vinteren nådde Antarktis' sjøis en maksimal størrelse på 16,96 millioner kvadratkilometer, noe som ble målt den 10. september.

Havisen er vanligvis på sitt største i de kaldere vintermånedene, så avlesingen 10. september vil trolig forbli årets toppnivå.

- Dette er det laveste nivået sjøisen har vært på sitt største fra 1979 til 2023 med stor margin, sier NSIDC i en uttalelse.

Nivået var 1,03 millioner kvadratkilometer mindre enn det forrige registrerte bunnivået.

Lite is i Arktis

I Arktis er smeltesesongen over og vinteren er på vei.

- Vi ser ikke noen nye rekorder i Arktis i år, men utbredelsen er fortsatt markant lavere enn normalperioden, sier Aaboe.

MINDRE IS: Illustrasjonen viser sjøiskonsentrasjonen i Arktis i august i år. Illustrasjon: Meteorologisk institutt
MINDRE IS: Illustrasjonen viser sjøiskonsentrasjonen i Arktis i august i år. Illustrasjon: Meteorologisk institutt Vis mer

Det er hovedsakelig i havområdene mot Alaska, Beringstredet og den Siberske kysten at det mangler enorme mengder med is. Mot Europa er isforholdene mer som normalt.

- Generelt sett er det en svært bekymringsfull utvikling i både Arktis og Antarktis. Vi mangler nå 3,4 millioner kvadratkilometer sjøis globalt sammenliknet med normalen, og det er ingenting som tilsier at sjøisen vil gro tilbake til normalstørrelsen i framtida, avslutter Aaboe.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer