Rekordmange afghanske kvinner stiller til parlamentsvalg

Til tross for drapstrusler og middelaldersk kvinnesyn.

KVINNER TIL VALG: Langs gata i Jalalabad er det hengt opp mange valgkampplakater i forbindelse med det kommende parlamentsvalget. De fleste kandidatene er menn, men også kvinner stiler til valg. Mange kvinnelige kandidater opplever å få revet ned eller ødelagt plakatene sine - i tillegg til å motta trusler. Foto: AP Photo/Rahmat Gul/Scanpix
KVINNER TIL VALG: Langs gata i Jalalabad er det hengt opp mange valgkampplakater i forbindelse med det kommende parlamentsvalget. De fleste kandidatene er menn, men også kvinner stiler til valg. Mange kvinnelige kandidater opplever å få revet ned eller ødelagt plakatene sine - i tillegg til å motta trusler. Foto: AP Photo/Rahmat Gul/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Rekordmange kvinner stiller til valg i forbindelse parlamentsvalget i Afghanistan i september, melder The Guardian.

Det til tross for at kvinner som stiller til valg blir motarbeidet av sine mannlige politikerfeller og mottar trusler - blant dem drapstrusler fra Taliban og andre opprørsgrupper.

Under presidentvalget i fjor truet Taliban velgerne med å kutte av fingrene til de som stemte. Måten de kunne se om folk hadde stemt var at folk måtte dyppe fingeren i blekk for å levere fingeravtrykk.

Får plakatene revet ned Gatene i de større byene i landet er fylt med plakater og bannere med reklame for de forskjellige kandidatene, mange av dem for kvinnelige kandidater. Mens de mannlige kandidatenes plakater får henge i fred, blir kvinnenes revet ned eller ødelagt med rødt blekk.

I Kabul har antall kvinner som stiller til valg doblet seg siden valget i 2005. Over hele landet har antall kvinner økt fra 328 i 2005 til 406 i år.

Blant kandidatene er den afghanske popstjernen Fareda Tarana, som rett før hun møter The Guardian i hovedstaden har fått beskjed om at nok en bunke med hennes dyre plakater har blitt revet ned på Kabuls flyplass.

Tarana får daglig ti anonyme telefonsamtaler fra menn som er sinte fordi en kvinne stiller til parlamentsvalg.

Lærerinnen Hamida Ameri stiller også til valg. Da hun skulle drive valgkamp i en moske gikk menn ut.

- Mullahen inviterte meg til moskeen, men da jeg kom begynte mennene å rope til meg at jeg ødela det hellige miljøet i moskeen. Noen ble igjen, men de fleste gikk ut, forteller hun.

Drapstrussel fra Taliban-topp Verre er det for Najila Angira (30), som aktivt går hardt ut mot Taliban i sin valgkamp.

- Taliban-tida er over. Vi er i gang med å lage et nytt Afghanistan, og Taliban vil aldri komme tilbake, sier hun til The Guardian.

Angira ble nylig ringt opp av en Taliban-topp fra Wardak, en provins like sør for Kabul, som fordømte henne og sa at han skulle drepe henne.

- Han hadde lest biografien min, der det står at jeg ikke bodde i Afghanistan under Taliban-tida. Han spurte meg hvorfor jeg sa dårlige ting om Taliban, forteller Angira.

Angira står for nesten alt en kvinne ikke bør stå for, sett med konservative øyne. I tillegg til at hun stiller til valg, er hun en vellykket forretningskvinne.

Men verst er det for kvinnene i de mer farlige provinsene utenfor Kabul. Ifølge Fefa, en interesseorganisasjon for et fritt og rettferdig valg i Afghanistan, ble en kvinnelig kandidat i Ghor-provinsen tvunget til å forlate sitt kandidatur og flykte til Kabul.

I forbindelse med Kvinnedagen 8. mars i år kom CARE med en liste over verdens verste land å bo i for kvinner. I rangeringen kom Afghanistan på en tragisk førsteplass.

TØFFE KVINNER: Ifølge CARE er Afghanistan verdens verste land for kvinner. Kandidatene for årets parlamentsvalg får daglig trusler, likevel er det rekordmange kvinner som stiller til valg. Foto: AP Photo/Rahmat Gul/Scanpix
TØFFE KVINNER: Ifølge CARE er Afghanistan verdens verste land for kvinner. Kandidatene for årets parlamentsvalg får daglig trusler, likevel er det rekordmange kvinner som stiller til valg. Foto: AP Photo/Rahmat Gul/Scanpix Vis mer