Rekordmange amerikanere i fengsel

Washington : USAs iver etter å sette folk i fengsel slår alle rekorder. På verdensbasis er det bare Rwanda som er ivrigere. De siste 20 årene har antallet amerikanere som settes bak lås og slå økt med 400 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny trend de siste årene er at kriminelle helt ned i 13-årsalderen soner sammen med voksne lovbrytere, etter at flere og flere delstater tillater at barn blir tiltalt og dømt som om de var voksne. Den siste i denne statistikken er 13 år gamle Lionel Tate som i Florida torsdag ble kjent skyldig i overlagt drap på en seks år gammel jente i 1999. Tates forsvarere sier han og jenta lekte wrestling-brytere som de hadde sett på TV, og at et uhell førte til at jenta døde.

Tate som er svart, kan få livsvarig fengsel uten mulighet for noen gang å slippe ut. Dommen faller i mars. Få tror at dommen blir så streng, men han kan få atskillige år bak murene sammen med garvede forbrytere.

- Det er ren galskap. Det er ille nok for de voksne i fengslene, så man kan bare tenke seg hvordan det er for en 13-åring, sier Marc Mauer i den frivillige rådgivningsorganisasjonen The Sentencing Project i Washington til NTB. Sykdom, vold og streng disiplin med brutale straffemetoder er noe av virkeligheten som møter de unge fangene.

Uheldig

Mauer sier at det de siste ti årene er blitt mye strengere reaksjoner overfor ungdom. Utviklingen går mot at påtalemyndighet og lovgivere har stor frihet til å velge å tiltale og dømme et barn som en voksen lovbryter.

- Det er svært uheldig. I ungdomsfengslene er det fortsatt noen som tenker på rehabilitering. Det er det ingen som gjør lenger i et vanlig fengsel. Å sette disse ungene i fengsel gjør alt mye verre. De skjønner dessuten svært lite av det de har gjort, og svært lite av det som foregår under en rettssak, sier Mauer.

Men mange amerikanere bekymrer seg ikke over den store fengselsbefolkningen, men tror at fengsling og lange straffer har bidratt til at kriminaliteten har gått ned 25 prosent de siste åtte årene. Forskerne ser ingen sammenheng, sier Mauer.

Dyrt

Svarte utgjør rundt 13 prosent av den amerikanske befolkningen, men ifølge tall fra Justisdepartementet utgjør svarte 46 prosent av dem som sitter i fengsel, mot 33 prosent hvite og 18 prosent latino-amerikanere. Ifølge opplysninger nyhetsbyrået Reuters har innhentet, har en svart gutt født i 1991 29 prosent større risiko for å bli satt i fengsel på et eller annet tidspunkt i livet, mot 16 prosent for latino-amerikanere og 4 prosent for en hvit gutt.

USA har nå mer enn 2 millioner mennesker i fengsel, det vil si en fjerdedel av hele fengselsbefolkningen i verden. USA stenger inne 690 personer per 100.000 i sin befolkning. På verdensbasis er det bare Rwanda som har flere fanger per 100.000 innbyggere. Til sammenligning har Tyskland og Italia 85. Kostnadene ved å ha så mange innsatte er enorme, mer enn 41 milliarder dollar årlig, eller 350 milliarder norske kroner, ifølge Reuter.

Og USA har også fengselsstraff for forseelser man ikke ville havnet i fengsel for i andre land, og har i tillegg mye lengre straffer enn andre land.

(NTB-Anne Ånstad)