Rekordmange anmeldelser av menneskehandel

Politiet har registrert nærmere en dobling i antall anmeldelser av menneskehandel i Norge på ett år, og stadig flere bransjer blir berørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang har norsk politi registrert høyere økning i antall anmeldelser for utnyttelse til tvangsarbeid og tjenester enn for utnyttelse til prostitusjon, skriver Aftenposten.

I 2012 ble det registrert 48 anmeldelser av menneskehandel. I fjor økte tallet til 70. Politiet har fått informasjon om saker som kan være menneskehandel i bransjer som fiskeri, landbruk, transport, renhold, restaurant, husarbeid, bygg, anlegg, bilpleie og gartneri.

- Menneskehandel kan skje ved egen stuedør. Det er nærmere enn vi tror. Det handler ikke bare om utnyttelse til prostitusjon, sier seniorrådgiver Tove Eriksen i Politidirektoratet. Hun er også leder for Koordineringsenheten for ofre for menneskehandel (KOM), et av regjeringens tiltak i kampen mot menneskehandel.

Hun oppfordrer folk til økt bevissthet for å motvirke og forebygge utnyttelse av mennesker.

- Norske forbrukere må ta ansvar for å redusere etterspørselen etter altfor billige varer og tjenester. Får du for eksempel tilbud om veldig billig bilvask eller håndverkstjenester, bør du være oppmerksom. De som utfører jobben kan være utnyttet i menneskehandel, sier Eriksen.

(NTB)