Rekordmange barn søker asyl

I fjor kom det 900 mindreårige asylsøkere til Norge, mot 222 i 2001. Aldri før har så mange barn kommet til Norge uten følge av omsorgspersoner, viser ferske tall fra Utlendingsdirektoratet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå krever SV at asylmottakene må bli godkjent på lik linje med andre barnevernsinstitusjoner. Partiet reagerer sterkt på at mindreårige forsvinner fra mottakene, uten at det utløser etterforskning og oppfølging av hver enkelt sak, skriver Nationen.

- Når et barn uten følge av omsorgspersoner kommer til landet, skal barnevernet kobles inn. Det skal også være barnevernets oppgave å vurdere situasjonen til den mindreårige, og godkjenne mottaket som oppholdssted, sier nestleder May Hansen (SV) i Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomité. Forslaget skal behandles i komiteens møte 6. februar.

- I løpet av de første ni månedene i fjor forsvant 65 enslige mindreårige fra mottakene. Samfunnet må gjøre en like stor innsats for å finne disse barna, som andre barn som forsvinner, sier nestleder May Hansen.

Ifølge regiondirektør Bjørn Holden i Utlendingsdirektoratet er mange av asylsøkerne som sier de er mindreårige åpenbart over 18 år.

- Vi vet en del om den gruppen som forsvinner fra mottak uten å oppgi ny adresse. I hovedsak er dette personer som oppgir å være under 18 år, som er såkalte grunnløse asylsøkere, og som forlater mottaket tidlig, sier han.

NTB