Rekordmange bedrifter blir tatt for lovbrudd

På tross av flere års opprydding blir det fortsatt avdekket grove brudd på arbeidsmiljøloven i renholdsbransjen.

IKKE BEDRE: - Vi har ikke sett forbedring i bransjen etter at vi har satt inn økte ressurser for å bekjempe sosial dumping og utnyttelse av arbeidstakere, sier seniorinspektør Øystein Eriksen i Arbeidstilsynet i Oslo. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
IKKE BEDRE: - Vi har ikke sett forbedring i bransjen etter at vi har satt inn økte ressurser for å bekjempe sosial dumping og utnyttelse av arbeidstakere, sier seniorinspektør Øystein Eriksen i Arbeidstilsynet i Oslo. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden 2007 har Arbeidstilsynet nesten tredoblet antall tilsyn i renholdsbransjen - fra 87 tilsyn i 2007 til 237 tilsyn i 2011. Det viser nye tall som Dagbladet har fått tilgang til.

Siden 2010 har Dagbladet skrevet mer enn 60 saker om renholdsbransjen, hvor avisen blant annet har avdekket omfattende lovbrudd og utnyttelse av sårbare ansatte.

- Jeg tror at Dagbladet har vært viktig for å synliggjøre de forholdene som er i bransjen og at dette har bidratt til et bedre lov og regelverk, sier seniorinspektør i Arbeidstilsynet, Øystein Eriksen.

Det siste året har renholdsbransjen blitt stadig mer og mer regulert - men fortsatt er det mye «skitt» igjen.

- Vi har ikke sett forbedring i bransjen etter at vi har satt inn økte ressurser for å bekjempe sosial dumping og utnyttelse av arbeidstakere, sier seniorinspektør Eriksen.

Store problemer Brudd på lov og avtaleverk er fortsatt et stort problem i renholdsbransjen, forteller Eriksen, som syntes det er vanskelig å vite om forholdene er verre i dag enn det var i 2007.

Dagbladet 31. januar 2012.
Dagbladet 31. januar 2012. Vis mer

De vanligste funnene er brudd på «registering av reel arbeidstid».

- Det er fremdeles slik at bransjen som sådan lønner arbeidstakerne etter «oppdragstid». Dersom renholderne bruker mer tid enn det som er estimert får de som regel ikke betalt ekstra, sier Eriksen. Også tiden mellom oppdragssteder blir det ofte ikke betalt for. Dette betyr at en arbeidstaker kan være på arbeid i opptil flere timer uten å få betalt for dette.

Sist tirsdag ble det vedtatt at Arbeidstilsynet vil få jobben med å drifte en godkjenningsordning for renhold. I framtida vil det bli forbudt å kjøpe renholdstjenester av ikke godkjente renholdsvirksomheter.

- Godkjenningsordningen vil være et viktig virkemiddel i kampen mot sosial dumping og mot useriøse aktører innen renhold, sier Arbeidstilsynets direktør Ingrid Finboe Svendsen, som forteller at tilsynet har fått satt av egne ressurser til å drive økt tilsyn med renholdsbransjen.

- Vi vil intensivere tilsynene innen renhold, sier Svendsen.

Dagbladet 4. mai 2012.
Dagbladet 4. mai 2012. Vis mer
STORT PROBLEM: Brudd på lov og avtaleverk er fortsatt et stort problem i renholdsbransjen, forteller Øystein Eriksen fra Arbeidstilsynet, som syntes det er vanskelig å vite om forholdene er verre i dag enn det var i 2007. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
STORT PROBLEM: Brudd på lov og avtaleverk er fortsatt et stort problem i renholdsbransjen, forteller Øystein Eriksen fra Arbeidstilsynet, som syntes det er vanskelig å vite om forholdene er verre i dag enn det var i 2007. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer