Rekordmange eldre drept i fotgjenger-ulykker

Politiet slår alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ni eldre fotgjengere, i alderen 65 til 93 år, er påkjørt og drept i løpet av de siste to månedene, skriver VG. Siden oktober har hele 12 fotgjengere blitt påkjørt og drept. Påfallende mange av dødsulykkene har skjedd i gangfelt.

- Rapporter vi får fra fylkene, tyder på flere ulykker og nestenulykker med fotgjengere denne høsten, sier Janne Schumann i Trygg Trafikk, til VG.

Politiet går nå ut og advarer trafikanter mot den unormalt mørke og snøfattige vinteren, og bilister mot uvettig mobilbruk.

Arne Engtrø, leder for trafikkseksjonen i politiet i Sør-Trøndelag, tror at mobiltelefoner og CD-spillere er med på å forstyrre bilførere. Han peker også på at mange bilister er mer stresset enn vanlig i førjulstida, som en mulig årsak på det høye tallet fotgjenger-dødsulykker.

- Det beste rådet er det enkleste: bruk refleks, helst to, en på hver side, sier Schumann.

214 personer har mistet livet, og 10 136 har kommet til skade på norske veier i løpet av årets elleve første måneder. Bare i november ble hele 875 personer skadd i trafikkulykker.

 UVANLIG MØRKT: På grunn av snømangelen har det vært uvanlig mørkt de siste månedene. Dette kan være en av årsakene på det høye tallet fotgjenger-ulykker. Illustrasjonsfoto: Linda Næsfeldt
UVANLIG MØRKT: På grunn av snømangelen har det vært uvanlig mørkt de siste månedene. Dette kan være en av årsakene på det høye tallet fotgjenger-ulykker. Illustrasjonsfoto: Linda Næsfeldt Vis mer