Rekordmange hiv-smittede på Grønland

KØBENHAVN (NTB-RB): Grønland har det høyeste antallet hiv-smittede per innbygger i hele den vestlige verden. Bare i 1997 ble det funnet 12 nye hiv-positive.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tallet kan virke lavt, men i forhold til at det bor drøyt 55 000 mennesker i landet, er det svært høyt. 77 mennesker er smittet med hiv-viruset.

Hele 45 prosent av de hiv-smittede på Grønland er kvinner. Ifølge bladet Sygeplejersken er det mange heteroseksuelle som blir smittet. På den måten minner spredningen på Grønland mye om situasjonen i Afrika.

- Det må skje noe i løpet av dette året. Risikoatferden er ikke endret, og de smittede blir stadig yngre, sier lege Morten Winthereik ved Næstved Centralsygehus. Winthereik har tidligere arbeidet med hiv-smittede på Grønland.

I fjor ble det registrert 300 nye tilfeller av hiv-smitte i Danmark. Hvis andelen hiv-smittede i Danmark hadde vært like høy som på Grønland, ville dette tallet ha vært 800.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer