Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rekordmange hjemløse

En typisk hjemløs i New York er nå en enslig mor med barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere newyorkere tilbringer natten i sovepose på fortauet. En typisk hjemløs er ikke lenger en middelaldrende mann eller en narkoman, men en enslig mor med barn.

Økt arbeidsløshet og høye boligpriser får skylden for den triste skjebnen til mange av innbyggerne i USAs største by. Samtidig har myndighetene skåret ned på boligstøtten til vanskeligstilte.

Så mange som 38.400 personer bodde 31. juli i de 220 sentrene for hjemløse i New York. Av dem var 16.500 barn. Flere tusen andre lever på gata.

- Det er rekord på alle måter, i hvert fall siden vi begynte å føre statistikk på begynnelsen av 1980-tallet, sier Jim Anderson, som er talsmann for byens seksjon for tjenester for hjemløse.

Fra 1988 til 1998 sank antall hjemløse fra 27.600 til 21.300, men i sommer har problemet blitt synlig over hele Manhattan. Mennesker uten husly sover i parker, på benker, foran butikker og på undergrunnsstasjoner.

- Vi ser mer og mer desperate folk som stadig får det verre, og som trenger akutt mathjelp, sier Patrick Marquee som er politisk analytiker i Sammenslutningen for hjemløse.

I motsetning til tidligere har flere av de hjemløse jobb, men de tjener ikke godt nok til skaffe seg bolig ettersom boligprisene har steget. Flere er også blitt hjemløse etter å ha mistet jobben. 80 prosent av de hjemløse som søker hjelp er familier, og det er også her økningen er størst.

Marquees nevner som eksempel en mor med lærerjobb, som etter å ha skilt seg fra mannen ikke hadde råd til verken å eie eller leie bolig.

- Myndighetene har kuttet ned på støtte og investeringer i boligsektoren. Verken guvernøren, den forrige ordføreren og den nåværende ordføreren har gjort noe for å bygge boliger til mennesker med psykiske lidelser. De er nå i flertall blant de hjemløse, sier Marquee.

Det er også kuttet i støtten til organisasjoner som arbeider for å hjelpe de hjemløse. I fjor kunne Sammenslutningen for hjemløse sende 500 barn på sommerleir. I år var det kun ressurser til 200.

(NTB)

<B>UTEN FAST BOPEL: Nica Person (26) og sønnen Zyeuk står utenfor Help Bronx-Morris senter for hjemløse.
<B>HARDE KÅR: Flertallet av de hjemløse har psykiske lidelser. Mange nekter å ha noe med myndighetene å gjøre, og foretrekker pappesker framfor offentlig hjelp.