Rekordmange hoggorm-bitt

Aldri før har det blitt rapportert inn flere henvendelser om hoggorm-bitt til Giftinformasjonen om man sammenlikner med samme tidsrom tidligere.

REKORD: Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Cirka 30 prosent av alle hoggorm-bitt er bitt der det ikke sprøytes inn gift (tørrbitt), og slike tørrbitt er helt ufarlige, ifølge FHI. Bittet ses oftest som to små prikker med 3 til 9 millimeters avstand. Foto: NTB
REKORD: Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Cirka 30 prosent av alle hoggorm-bitt er bitt der det ikke sprøytes inn gift (tørrbitt), og slike tørrbitt er helt ufarlige, ifølge FHI. Bittet ses oftest som to små prikker med 3 til 9 millimeters avstand. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har fått uvanlig mange henvendelser om hoggorm-bitt i år sammenliknet med tidligere år, sier Mari Tosterud, avdelingsdirektør ved Giftinformasjonen, til Dagbladet.

Ifølge tallene som ble oppdatert i går, mandag, har Giftinformasjonen fått inn 142 henvendelser om hoggorm-bitt så langt i juli år.

Til sammenlikning ble det i juli i fjor registrert 125 henvendelser. I juli i 2019 ble det registrert 117 bitt, og i 2018 ble det registrert 137.

- Isolert på juli var det 2018 som hadde flest henvendelser, men allerede nå, når det fortsatt er noen dager igjen av juli, har antallet henvendelser oversteget juli-måned i 2018, sier Tosterud.

- Det er bemerkelsesverdig, tilføyer hun.

Ukjent årsak

Hun forteller at de som registreres hos Giftinformasjonen er personer som har blitt bitt av hoggorm, eller mistenker at de har blitt det.

- I mange tilfeller har ikke de som ringer oss faktisk sett ormen, men de har symptomer som kan tyde på at de har blitt bitt.

Tosterud legger til at det deres tall kun inkluderer mennesker, og at de ikke har noen oversikt over eventuelle dyr som kan ha blitt bitt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer