Rekordmange hoggorm-bitt

Aldri før har det blitt rapportert inn flere henvendelser om hoggorm-bitt til Giftinformasjonen om man sammenlikner med samme tidsrom tidligere.

REKORD: Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Cirka 30 prosent av alle hoggorm-bitt er bitt der det ikke sprøytes inn gift (tørrbitt), og slike tørrbitt er helt ufarlige, ifølge FHI. Bittet ses oftest som to små prikker med 3 til 9 millimeters avstand. Foto: NTB
REKORD: Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Cirka 30 prosent av alle hoggorm-bitt er bitt der det ikke sprøytes inn gift (tørrbitt), og slike tørrbitt er helt ufarlige, ifølge FHI. Bittet ses oftest som to små prikker med 3 til 9 millimeters avstand. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har fått uvanlig mange henvendelser om hoggorm-bitt i år sammenliknet med tidligere år, sier Mari Tosterud, avdelingsdirektør ved Giftinformasjonen, til Dagbladet.

Ifølge tallene som ble oppdatert i går, mandag, har Giftinformasjonen fått inn 142 henvendelser om hoggorm-bitt så langt i juli år.

Til sammenlikning ble det i juli i fjor registrert 125 henvendelser. I juli i 2019 ble det registrert 117 bitt, og i 2018 ble det registrert 137.

- Isolert på juli var det 2018 som hadde flest henvendelser, men allerede nå, når det fortsatt er noen dager igjen av juli, har antallet henvendelser oversteget juli-måned i 2018, sier Tosterud.

- Det er bemerkelsesverdig, tilføyer hun.

Ukjent årsak

Hun forteller at de som registreres hos Giftinformasjonen er personer som har blitt bitt av hoggorm, eller mistenker at de har blitt det.

- I mange tilfeller har ikke de som ringer oss faktisk sett ormen, men de har symptomer som kan tyde på at de har blitt bitt.

Tosterud legger til at det deres tall kun inkluderer mennesker, og at de ikke har noen oversikt over eventuelle dyr som kan ha blitt bitt.

- Hva tror dere det kan skyldes at det registreres rekordmange bitt i år?

- Vi vet ikke om det betyr at det er mer hoggorm enn normalt, at flere blir bitt, eller om det bare er flere enn tidligere som kontakter oss, svarer Tosterud.

Vurderer symptomer

Også juni i år var en rekordmåned over registrerte hoggorm-bitt, forteller avdelingsdirektøren videre. Da ble det registrert 173 hoggorm-bitt i landet - mot 137 året før.

Så langt i år er det registrert 421 bitt hos Giftinformasjonen, og Tosterud forteller at det også normalt registreres mange bitt i august, samt en del i september.

Når noen ringer Giftseninfomasjonen gjøres det en fortløpende vurdering av om innringer er en såkalt risikopasient - som for eksempel barn, eldre eller gravide.

- Vi vurderer også symptomer, hvor alvorlige de virker å være og hvor lenge de har vedvart. Basert på den informasjonen kan vi gi råd til innringeren om vedkommende kan holde seg hjemme, oppsøke lege eller ringe 113.

- Og dersom de kommer til helsetjenesten vil det igjen gjøres en vurdering der om pasienten vil ha behov for motgift eller ikke, forsetter hun.

Motgift

- Hva slags motgift er det?

- Det er et spesifikt hoggorm-antidot, som er en egen sykehusbehandling.

Tosterud understreker at det slett ikke er nødvendig med legebehandling etter et hoggorm-bitt.

- Mange får milde symptomer og kan bare holde seg hjemme om de ikke er risikopasienter og ikke har symptomter, sier hun.

Giftinformasjonen registrerer ikke hvor i landet de som er bitt eller mistenker at de har blitt bitt ringer fra, så det finnes ingen nasjonal oversikt over de eventuelle geografiske forskjellene over hvor folk flest støter på hoggorm.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer