- Rekordmange i arbeid

Statsministeren oppsummerer halvåret. Følg pressekonferansen her!

 Dramatisk:  Det har vært en dramatisk vår for Jens Stoltenberg. Her fra i går da Norge fikk to nye statsråder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Dramatisk: Det har vært en dramatisk vår for Jens Stoltenberg. Her fra i går da Norge fikk to nye statsråder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg har i dag pressekonferanse for å oppsummere første halvdel av 2012. Bondeopprøret i mai, samt den massive streiken tidligere denne måneden har gjort dette til en dramatisk vår for Jens Stoltenbergs regjering.

De har blant annet blitt beskyldt for å gå imot egen kjernevelgere.

- Vi er opptatt av at vi skal føre en politikk som gjør at norske lønnstakere og selvstendig næringsdrivende innenfor landbruk skal samle seg om regjeringen, sier Stoltenberg.

- Jeg aksepterer fullt ut at landbruket og norske arbeidstakere ønsker at de skal få mer. Jeg mener allikevel at det er viktig å ikke sette norsk økonomi over styr. Jeg tror vi skal klare å mobilisere disse velgerne, sier han.

Toppnivå
Han skriver på Facebook i forkant av pressekonferansen at det nå er rekordmange i arbeid, og at Norge går fremover.

- Denne våren har sysselsettingen i privat sektor nådd toppnivået fra før finanskrisen. Samlet er antall mennesker i jobb høyere enn noensinne, sa han på pressekonferansen.

Under pressekonferansen kommer Stoltenberg til å snakke om flere av de viktigste sakene som har vært i år.

Finanskrisen og den økonomiske situasjonen i Europa er blant temaene.

- Farlig tanke
- Dette handler om mennesker, mennesker som mister tryggheten. De mister jobb og pensjon, og det er snakk om en stor sosial utrygghet, sier han.

Han fokuserte på tre hovedpoenger når det gjelder krisen.

- For det første vil det ta lang tid å rette opp i dette. For det andre er krisen et resultat av feil beslutninger. For det tredje viser krisen en fundamental markedssvikt, sier han.

- Regjeringer har gjort feil, men markedet har også sviktet. Fellesskapet har blitt sittende med gjelden etter uansvarlig oppførsel i det private, sier han.

Han advarer også mot å tro at det garantert vil fortsette å gå bra i Norge.

- Norge har så langt klart seg bra. Det er ingen garanti for at det alltid skal gå bra. Det er en farlig tanke å tro det, sier han.

- Norge har bedre muligheter enn andre land, og vi har evnet å ta mulighetene i bruk på en god måte, sier Stoltenberg.

Han understreket også betydningen av ansvarlig budsjettpolitikk, samarbeid for inntektsoppgjør samt fornying og forenkling av offentlig sektor.

- Det er viktig at land med mye penger viser evne til å fornye seg. Vi må ikke bli late og dvaske, vi må fornye oss, sier han.

Norge på Europatoppen
Statsministeren kunne også fortelle at Norge er på Europatoppen når det gjelder kreftomsorg.

- Selv om vi er best på kreft i Europa så skal vi ikke si oss fornøyd. Det er fortsatt mye å jobbe med innen helsevesenet, sier han.

- Vi har gjort mye innenfor kreftbehandling. Blant annet behandler vi flere, og flere overlever sin kreftdiagnose enn i de fleste andre land. Vi har bevilget mer penger, fjernet flaskehalser for å få bedre flyt i behandlingen, og vi har lagt til rette for at sykehus skal få organisere behandlingen bedre, sier han.

I tillegg til helse og finanskrisen, sier Stoltenberg at skole og beredskap vil være noen av de viktigste områdene å jobbe med fremover.

- Hensikten er at regjeringen med økt regelmessighet skal oppdateres om forhold som pandemier, ekstremvær og terror, samt drøfte samfunnssikkerhet, beredskap og tiltak, sier han.

Endringer i regjeringen
Stoltenberg har også gjort en rekke endringer i regjeringen de siste månedene. I mars ble tre statsråder byttet ut, etter at Dagbladet avslørte hvordan Audun Lysbakken hadde gitt 154 000 kroner til sitt eget ungdomsparti.

Også i går var det nye endringer i regjeringen, da Marit Arnstad ble ny samferdselsminister etter Magnhild Meltveit Kleppa, og Trygve Slagsvold Vedum tok over etter Lars Peder Brekk som landbruksminister.