Rekordmange IS-jihadister: 35 000 kjemper nå for en islamsk stat

Jihadist-smugling er blitt «big business».

REKORDMANGE: IS-jihadister veier flagget over jagerfly i Syria. Foto: AP/NTB SCANPIX
REKORDMANGE: IS-jihadister veier flagget over jagerfly i Syria. Foto: AP/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den islamske staten (IS) kan mobilisere mellom 20 000 og 35 000 kjempende i Irak og Syria, meldte nyhetsbyrået AP sist torsdag. Det er en dramatisk økning fra tidligere tall, som viste at IS hadde 10.000 jihadister til rådighet.

Det nye tallet er basert på estimeringer fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA, som har satt sammen etterretningsrapporter far mai til og med august i år.

Jihadiststrøm Talsperson for CIA, Ryan Trapani, sier til AP at dette viser at IS nå rekrutterer langt flere enn tidligere. Han tror det har sammenheng med den siste tidendes militære seirer og opprettelsen av det selverklærte kalifatet.

Dette betyr at IS nå har et større antall enn forsvaret i Norge, skriver BuzzFeed. Ifølge Wikipedia har Norges forsvar cirka 23 000 personer, inkludert befal, sivilt tilsatte og vernepliktige. Men det må også nevnes at Norge har kapasitet til å mobilisere 83 000 hvis det blir nødvendig.

Et annet eksempel BuzzFeed bruker er Mongolia, som har et forsvar på 10 000, og Ungarn, som har et forsvar på 10 900.

Kommer fra hele verden BuzzFeed publiserte i dag et intervju med en av dem som smugler jihadister inn i Syria. Ifølge ham selv har han smuglet inn over tusen jihadister fra Tyrkia og inn til det borgerkrigsherjede landet.

Smugleren, en syrier som i artikkelen er anonym, sier jihadistene kommer fra hele verden. Ifølge BuzzFeed har nå smugling av jihadister blitt stor business for dem som er involvert. Og å smugle folk over den syriske grensen er enkelt, sier smugleren.

Tyrkia har støttet opprøret, og gjør ikke mye for å stoppe jihadisten, forteller smugleren.

«De (jihadistene red.anm.) kan spise middag i Istanbul. Spise frokost ved grensen til Syria, og siden spise deres lunsj i Syria», sier smugleren.

FLERE OG FLERE: n islamske staten (IS) kan moblisere mellom 20 000 og 35 000 kjempende i Irak og Syria, meldte nyhetsbyrået AP sist torsdag. Foto: AP/NTB SCANPIX
FLERE OG FLERE: n islamske staten (IS) kan moblisere mellom 20 000 og 35 000 kjempende i Irak og Syria, meldte nyhetsbyrået AP sist torsdag. Foto: AP/NTB SCANPIX Vis mer

Dagbladet har tidligere skrevet at rundt 50—60 nordmenn har reist til Syria.

Propagandavideo Dagbladet har tidligere fortalt om de to nordmennene som har lederroller i IS. Den ene er norskchilenske Bastian Vasquez (24) fra Skien. Den andre er en 24-åring fra Bærum, som skal ha en mer operativ rolle.

Vasquez sto i sommer fram i en lang, profesjonelt produsert propagandavideo for IS. Videoen var filmet i grenseområdene mellom Syria og Irak, og ble først offentliggjort via nettstedet LiveLeak søndag 29. juni.

Den publiseringen var trolig klarert helt til topps hos gruppas myteomspunne leder Abu Bakr al-Baghdadi, får Dagbladet opplyst. Videoen ble nemlig offentliggjort av ISIL nøyaktig samme dato som deres øverste leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærte at IS opprettet en egen muslimsk statet kalifati deler av Syria og Irak. Sentrale kilder anser det som svært lite trolig at to slike PR-stunt ville skje på samme dag uten at det er nøye planlagt.

Terrorgruppa IS har snudd det storpolitiske kartet på hodet gjennom sin voldsomme framrykking i Syria og Irak.