Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utdanning

Rekordmange kriger om å få studere i Forsvaret

Norsk ungdom står i kø for å få utdannelse i Forsvaret. Hele 2302 personer har søkt plass på bachelorutdanningene til Forsvarets høgskole.

STÅR I KØ: Rekordmange norske ungdommer søker for å få utdannelse i Forsvaret. Foto: NTB scanpix
STÅR I KØ: Rekordmange norske ungdommer søker for å få utdannelse i Forsvaret. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kontreadmiral Louise Dedichen, sjef for Forsvarets høgskole, er godt fornøyd med søkermassen.

- Det har blåst til dels kraftig rundt omleggingen av utdanningssystemet, og mange har vært bekymret for rekrutteringen. Omleggingen har vært omdiskutert både i Forsvaret og på Stortinget.

- En fordobling i antallet som søker bachelor gir oss veldig gode muligheter til å velge blant de riktige kandidatene og skape gode offiserer, sier kontreadmiral Dedichen.

Utdanningsreformen i Forsvaret førte til at det ikke ble tatt opp elever til bachelorutdanningen direkte fra videregående skole i fjor. Bachelorutdanningen gis ved de tre krigsskolene og Cyberingeniørskolen som alle er del av Forsvarets høgskole.

Stor interesse

- Vi har reformert og lagt om utdannelsessystemet i Forsvaret. Alle skoler og utdanning er nå lagt under Forsvarets høgskole. Reformen har vært omstridt. Derfor er det ekstra gledelig at det aldri tidligere har vært like mange søkere til bachelorstudiet, sier kontreadmiral Dedichen til Dagbladet.

Det første halvåret av utdannelsen vil være felles for de tre forsvarsgrenene.

2302 personer søkte Forsvarets bachelorutdanningen i år, mot 1174 i 2016. Rundt 200 gutter og jenter får studieplass.

Forsvaret har de siste åra jobbet systematisk for å rekruttere flere kvinner, og kvinneandelen av søkere er nå 26 prosent – en økning fra 24 prosent.

GODT FORNØYD: Kontreadmiral og sjef for Forsvarets høgskole, Louise Dedichen, har fått rekordmange søkere til Forsvarets bachelorstudier. - Det gjør at vi kan velge blant de beste hodene, sier Louise Dedichen. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
GODT FORNØYD: Kontreadmiral og sjef for Forsvarets høgskole, Louise Dedichen, har fått rekordmange søkere til Forsvarets bachelorstudier. - Det gjør at vi kan velge blant de beste hodene, sier Louise Dedichen. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Det går i riktig retning. Ser man bort fra prosenttallet er det en fordobling i antall jenter som søker bachelorstudiet i Forsvaret, sier Dedichen.

En halv milliard

- Omleggingen er gjort for å gi mer felles utdanning og for å tilpasse utdanningen til ny personellordning. Hensikten er å tilpasse utdanningen til en ny ordning hvor personellet blir mer spesialisert, sier Dedichen.

Reformen betyr at det norske forsvaret – som de fleste andre NATO-land – innfører et skille mellom offisers- og spesialistutdannelse.

Ønsker man å gå befalsskolen må man nå gjennomføre førstegangstjenesten og tid som vervet. Det vil gi mer erfarne sersjanter.

Dedichen bekrefter at utdannelsesreformen fører til at Forsvaret nedbemanner med rundt 200 årsverk. Det er beregnet at Forsvaret årlig vil frigjøre om lag en halv milliard kroner på reformen.

Ved siden av å tilby spennende utdannelser, får de som satser på en militær karriere fortsatt betalt under studiene.

- Unik utdannelse

De som ønsker en militær karriere kan nå søke krigsskole (bachelorstudiet) rett fra videregående. For å bli befal må man nå ha førstegangstjeneste, og deretter jobbe som vervet spesialist i etterkant før man kan søke befalsutdanningen.

1862 personer søkte i fjor grenaderopptaket til Hæren – vervede soldater (spesialistene). Aldri tidligere har Hæren fått like mange søkere.

Også Luftforsvarets flygeskole satt ny søkerrekord i fjor, med 1318 søkere, en økning på hele 150 prosent siden 2016.

- Noe av det spesielle og unike med utdanning i Forsvaret er kombinasjonen mellom teori og praksis. Det er noe vi ivaretar og verner om i ny offisersutdanning, sier kontreadmiral Louise Dedichen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling