Rekordmange melder seg ut av kirken

2015 blir rekordår for antall utmeldinger fra Den norske kirke.

SKYLDER PÅ KIRKEVALGET: Kirkerådet mener kirkevalget er mye av grunnen til at 2015 blir rekordår for antall utmeldinger fra Den norske Kirke. Vielse av likekjønnede par i kirken var det viktigste spørsmålet under årets kirkevalg. Her henger regnubueflagget i tårnet på Grønland kirke tidligere i år. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SKYLDER PÅ KIRKEVALGET: Kirkerådet mener kirkevalget er mye av grunnen til at 2015 blir rekordår for antall utmeldinger fra Den norske Kirke. Vielse av likekjønnede par i kirken var det viktigste spørsmålet under årets kirkevalg. Her henger regnubueflagget i tårnet på Grønland kirke tidligere i år. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Allerede har over 11.000 personer meldt seg ut, skriver Vårt Land.

Rekorden stammer fra da abortstriden var på sitt heftigste, i 1978. Da meldte 11.755 personer seg ut av kirken, men det tallet ser ut til å bli overgått i år.

- Til nå i år har over 11.000 personer meldt seg ut. Det tegner til at 2015 blir et rekordår for utmeldinger, sier Ole Inge Bekkelund i Kirkerådet til Vårt Land.

Han peker på to hovedårsaker til at så mange velger å melde seg ut av kirken: Kirkevalget og den nye applikasjonen utmelding.no.

- Mye må nok hektes på kirkevalget. Det ser man fra tidligere år i Norge, og slik er det for eksempel i Sverige. Der melder om lag 40.000 seg ut i et vanlig år, mens 70.000 vil ut i et valgår, sier Bekkelund.

Samtidig som utmeldingene øker, gjør innmeldingene det samme. Foreløpige tall antyder at 2015 blir et toppår også når det gjelder kirkeinnmeldinger. Bekkelund tror tallet i år lander på rundt 2000, mens normalen er 1.000-1.500 innmeldinger i året.

I fjor meldte 11.003 personer seg ut av Den norske kirke, mens 1.047 meldte seg inn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer